Bojana Beović: Uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam odvisna od števila uvoženih primerov okužb

1. 7. 2020, 12:57 | Aktualno | Vir: STA

              Bojana Beović: Uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam odvisna od števila uvoženih primerov okužb (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Predlog za uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam oziroma umik s seznama covid-19 varnih držav je odvisen od števila vnesenih primerov okužb z novim koronavirusom s Hrvaške. Slovenija je donedavno zabeležila tri takšne primere, je danes pojasnila vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida- 19 Bojana Beović.

Na današnji novinarski konferenci je še dodala, da Slovenija razmere na Hrvaškem pozorno spremlja. Hkrati je priznala, da so glede Balkana in zaprtja meje znotraj strokovne skupine deljena mnenja.

Po slovenskih merilih bi bila uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam upravičena, ker so bili kriteriji izpolnjeni, a je treba pogledati širšo sliko, je še dejala. Pojasnila je, bi uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam pomenila, da bi to Slovenijo "prizadelo na narobe način", saj bi izgubila del turistov, ki bistveno ne vplivajo na epidemiološko sliko v naši državi, saj naj bi šlo predvsem za planince, ki ne hodijo tja, kjer je gneča. "Če bi se razmere poslabšale, bi bil naš predlog, da se katerikoli slovenski državljan s Hrvaške ne more vrniti brez obvezne karantene," je še dejala.

"Se ne strinjam z dvojnimi merili, če imamo pravila, jih je treba upoštevati," je še dejala in ponovno pozvala k spoštovanju ustrezne medsebojne razdalje, nošenju zaščitnih mask v zaprtih prostorih in higieni rok ter k izogibanju gneči tako doma kot v tujini.

Na vprašanje, koliko uvoženih primerov s Hrvaške bi morala zabeležiti Slovenija, da uvrsti Hrvaško na rumeni seznam, je Beovićeva odgovorila, da takšni kriteriji niso določeni in da je nemogoče "pokazati na številko".

Izjava Jelka Kacina

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je odločitev glede uvrstitve Hrvaške na rumeni seznam v rokah vlade, ko dobi ustrezen predlog, sam pa takšnega predloga še ni videl. Poteka pa vsakodnevna strokovna izmenjava med vodilnimi epidemiologi Slovenije in Hrvaške, je še dejal.

Tako Beovićeva kot Kacin sta danes izpostavila sodelovanje med slovensko policijo ter hrvaško policijo pri preverjanju oseb v tranzitu čez Hrvaško. Slovenska policija bo tako preverjala, ali je bila neka oseba registrirana ob prestopu meje na Hrvaško iz BiH ali Srbije. "Če ugotovi zavajanje, bo policija drugače ukrepala," je napovedal Kacin. Ob tem je še opozoril, da je izjemno pomembno, da se karantenske odločbe vročajo že na sami meji in se nadzira nadziranje teh odločb. Opomnil je tudi na to, da vročanje karantenskih odločb trenutno ne poteka primerno hitro.

Nizozemska

O Nizozemski je Beovićeva danes še dejala, da, če bodo bodo kriteriji za zeleni seznam izpolnjeni, bo smiselno, da Slovenija to državo uvrsti med varne države.

Glede seznama petnajstih tretjih držav, s katerimi je EU danes odprla meja, na njemu pa sta tudi Srbija in Črna gora, je Kacin danes pojasnil, da gre za priporočila Evropske komisije, ki veljajo od polnoči dalje in niso zavezujoče.

NIJZ pa skrbno spremlja epidemiološke razmere v posameznih državah in na podlagi vhodnih podatkov in drugih ocen pristojnih služb oceni, koliko je dejansko stanje in sprejme ustrezne odločitve. Tako bo tudi v prihodnje, je še dejal in konkretno razmere v Srbiji označil kot "precej problematične".