Borisa Johnsona so odpustili iz bolnišnice v domačo osamo

12. 4. 2020, 16:14 | Aktualno | Vir: STA

              Borisa Johnsona so odpustili iz bolnišnice v domačo osamo (foto: profimedia) profimedia

Britanskega premierja Borisa Johnsona so po tednu dni danes odpustili iz bolnišnice St. Thomas v Londonu, kjer se je zdravil zaradi covida-19, so sporočili z Downing Streeta. Po nasvetu zdravnikov še ne bo takoj prevzel dolžnosti, je sporočil njegov tiskovni predstavnik. V Veliki Britaniji je medtem število žrtev covida-19 preseglo 10.000.

Johnson je zapustil bolnišnico in bo nadaljeval okrevanje v uradni premierjevi podeželski rezidenci v Chequersu na severozahodu Londona. Po nasvetu svojih zdravnikov še ne bo takoj prevzel dolžnosti, so zapisali v uradnem sporočilu Downing Streeta, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Johnson se želi ob tem zahvaliti vsem v bolnišnici St. Thomas za "briljantno oskrbo", ki je je bil deležen, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal tiskovni predstavnik.

Johnson je nato na Twitterju objavil videosporočilo, v katerem se je znova zahvalil zdravnikom in drugemu osebju v bolnišnici, še posebej dvema medicinskima sestrama, kot tudi britanskemu javnemu zdravstvu. Priznal je, da bi se lahko zadeva odvila tudi v drugo smer.

Prebivalcem države se je zahvalil, ker izvajajo priporočila socialnega distanciranja. "Skupaj bomo premagali ta koronavirus, kot smo že mnoge druge izzive v preteklosti," je dejal. Boja še ni konec, je priznal in dodal, da pa napredujejo v tem boju.

Ministrstvo za zdravje pa je danes popoldne sporočilo, da je število mrtvih v Veliki Britaniji preseglo 10.000, potem ko je za posledicami covida-19 umrlo še 737 ljudi. Umrlo je skupno 10.612 ljudi v bolnišnicah.

Število mrtvih je sicer manjše kot v prejšnjih dveh dneh, ko jih je umrlo skoraj tisoč, vendar pa ima Velika Britanija še vedno eno največjih dnevih smrtnosti zaradi covida-19 na svetu, poroča AFP.

Danes so potrdili tudi 5288 novih primerov okužbe, skupno več kot 84.000.

Petinpetdesetletnega Johnsona so v bolnišnico prepeljali pred tednom dni zaradi povišane temperature in drugih simptomov covida-19. V ponedeljek so ga zaradi poslabšanja stanja prepeljali na intenzivno nego, kjer je ostal tri dni.

Johnson se je zdravstvenemu osebju bolnišnice St. Thomas za oskrbo med zdravljenjem sicer že zahvalil v kratkem sporočilu za javnost, potem ko je v četrtek zapustil intenzivno nego. "Ne morem se jim dovolj zahvaliti. Dolgujem jim življenje," je zapisal v soboto zvečer objavljenem sporočilu.