Mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi že v nekaj tednih

9. 7. 2020, 14:53 | Aktualno | Vir: STA

              Mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi že v nekaj tednih (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

Mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi, ki jo vlada v okviru ukrepov za preprečevanje širjenja virusa predlaga v četrtem protikoronskem zakonu, bi bila lahko po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika na voljo v nekaj tednih. Zanjo so se odločili na pozive iz zdravstva, kjer se bojijo rasti števila okužb.

Vlada je pravno podlago za uvedbo mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi zapisala v predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val epidemije covida-19, o katerem danes razpravlja DZ. Njena uporaba bo sicer prostovoljna, vendar obvezna za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne na novi koronavirus.

Medtem ko v koaliciji aplikacijo pozdravljajo, ker da bo olajšala delo epidemiologom pri iskanju stikov z okuženimi, pa ji v opoziciji odločno nasprotujejo. V njej vidijo zametke policijske države, saj da bo država dobila dostop do občutljivih osebnih podatkov posameznikov, s čimer se bo prekomerno posegalo v človekove pravice in svoboščine.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je poslancem zagotovila, da aplikacija ne bo služila za nadzor nad izpolnjevanjem pravil in tudi ne bo sledila uporabnikovi lokaciji. Prav tako je minister Koritnik ob robu seje zagotovil, da aplikacija, ki jo pripravljajo na njegovem ministrstvu, ne bo shranjevala nobenih geolokacijskih podatkov. "Ključno je beleženje stikov," je poudaril.

Epidemiologi zaprosili za tehnično pomoč

Koritnik je pojasnil, da so jih epidemiologi zaprosili za tehnično pomoč. Za zdaj njihovo število še zadošča, a če se bo število okužb še povečevalo, epidemiologi ne bodo več mogli izslediti vseh stikov. "Tehnologijo dandanes uporabljamo za vse, bilo bi nerazumno, da je ne bi za pomoč tudi v teh razmerah," je dejal minister.

Če bi imeli aplikacijo, po njegovih besedah tudi ne bi bilo potrebe po drugih ukrepih, kot so omejevanje zbiranja ljudi in zbiranje kontaktov o osebah.

Aplikacija, ki jo Koritnik pričakuje v najkrajšem možnem času po uveljavitvi zakona, to je v nekaj tednih, bo v izhodišču temeljila na odprtokodni rešitvi in bo javna. Pri tem pa se bodo zgledovali po dobrih praksah v drugih državah, v stik so stopili tudi s tehnološkima velikanoma Googlom in Applom, ki zagotavljata tehnološko rešitev za komunikacijo med napravami.

Zavedanje prebivalstva o pomembnosti aplikacije

"Naš ključen cilj je, da dobimo aplikacijo, ki bo delovala in zagotavljala to, kar zdravstvena stroka potrebuje," je še dejal Koritnik in opozoril, da pa bo na koncu ključno zavedanje prebivalstva, kako pomembna je njena uporaba.

Bregantova je pred poslanci dejala, da bi bilo ob porastu števila okužb, kot jih beležimo zdaj, dobro dobiti aplikacijo čim prej. Aplikacija nas opozori, da smo bili v stiku z okuženo osebo in nas tako varuje, če pa mi zbolimo, pa mi opozorimo druge in jih tako varujemo, je povzela.