Božič že nekaj let zapored zelen in precej topel

Vreme za božič

25. 12. 2019, 09:39 | Aktualno | Vir: STA

              Božič že nekaj let zapored zelen in precej topel (foto: profimedia) profimedia

Letošnji božič ne bo prav nič bel, kot ga poznamo iz glasbenih uspešnic, pač pa zelen in za ta čas precej topel. Tudi sicer zadnja leta nismo imeli prav veliko snega, v zadnjem desetletju še največ leta 2007, ko je bil s snegom prekrit večji del države.

Na spletnih straneh agencije za okolje je namreč moč najti zemljevide višine snežne odeje na 25. december ob 7. uri za vsako leto od 1961.

Na zemljevidih so zasnežena tla obarvali z modro, kopna tla pa z zeleno in tako že na prvi pogled postane jasno, da je bilo najbolj zelenih prav zadnjih pet božičev. Tako kaže, da bo desetletje od 2011 do 2020 tisto z najmanj zasneženimi božiči.

Največ božičev, v katerih je bil s snegom prekrit večji del države kot ne, je bilo v obdobju med 1961 do 1970. Kar šest zemljevidov je namreč skoraj popolnoma pobarvanih modro. Nasprotno je bilo v naslednjem desetletju pretežno zelenih božičev več kot zasneženih.

Zemljevidi so dostopni na: meteo.arso.

In kako bo letos?

 • Vremenska napoved kaže, da bo sprva precej jasno in ponekod po kotlinah megleno. Popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v severnih in severovzhodnih krajih je možna kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.