Brazilija se je po številu okuženih s koronavirusom in smrtnih žrtvah povzpela na drugo mesto

13. 6. 2020, 10:25 | Aktualno | Vir: STA

              Brazilija se je po številu okuženih s koronavirusom in smrtnih žrtvah povzpela na drugo mesto (foto: profimedia) profimedia

V Braziliji so do petka zabeležili 41.828 umrlih za covidom-19, s čimer se je ta južnoameriška država zavihtela na drugo mesto po številu smrtnih žrtev novega koronavirusa, za ZDA in pred Veliko Britanijo, poročajo tuje tiskovne agencije. V zadnjih 24 urah je brazilsko ministrstvo za zdravje potrdilo 909 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19.
 

Do petka so v Braziliji potrdili več kot 828.800 okužb z novim koronavirusom, od tega skoraj 26.000 v zadnjem dnevu. Tudi po številu okuženih Brazilija zaostaja le za ZDA, kjer so zabeležili že več kot dva milijona okužb.

Strokovnjaki opozarjajo, da je dejansko število okuženih v Braziliji z 212 milijoni prebivalcev verjetno nekajkrat višje.

Mike Ryan, pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) pristojen za izredna stanja, je a novinarskih konferenci v Ženevi opozoril da je na nekaterih območjih v Braziliji zdaj odločilni trenutek, saj je zasedenost oddelkov za intenzivno nego v bolnišnicah že več ot 90-odstotna.

Čeprav v Braziliji že štiri dni zapored beležijo po okoli tisoč smrti zaradi covida-19, v državi rahljajo številne ukrepe za zajezitev pandemije. Tako so znova odprli trgovine in plaže. Iz mesta Sao Paulo, ki ga je pandemija hudo prizadela, poročajo o dolgih vrstah pred nakupovalnimi središči.

Politika in ukrepi brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, ki covidu-19 ne pripisuje velikega pomena, so sicer v državi predmet ostre polemike.