Britanci bi o ločitvi z Evropsko unijo še enkrat glasovali na referendumu

20. 10. 2018, 20:07 | Aktualno | Vir: STA

              Britanci bi o ločitvi z Evropsko unijo še enkrat glasovali na referendumu (foto: profimedia) profimedia

Na ulicah Londona se je danes zbralo več sto tisoč protestnikov, ki so pozvali k referendumu glede končnega dogovora med Veliko Britanijo in Evropsko unijo o brexitu. Organizatorji so napovedovali, da bo to "največji, najglasnejši in najpomembnejši" protest te vrste. Udeležilo naj bi se ga 700.000 ljudi.

Protest, ki se je začel opoldan po lokalnem času v središču mesta, končal pa blizu parlamenta, je organizirala kampanja People's Vote, ki poziva k referendumu o končnem dogovoru o brexitu. Organizatorji so pričakovali, da se bo demonstracij skupno udeležilo več kot 100.000 ljudi iz vse države, nato pa sporočili, da se jih je udeležilo kar 700.000.

Nemška tiskovna agencija dpa poudarja, da gre za neuradne številke. Londonska policija pa je sporočila, da ocene števila udeležencev ne more podati. Britanski mediji ocenjujejo, da je to največji protest v zadnjih 15 letih.

Britanska premierka Theresa May je možnost tovrstnega referendum sicer že izključila, medtem ko so poslanci osrednjih političnih strank tej ideji naklonjeni. Podprli so tudi današnji protest.

Voditelji članic EU tudi minuli teden v Bruslju niso dosegli napredka glede brexita, na mizi pa je manj kot pol leta pred datumom izstopa le zamisel o podaljšanem prehodnem obdobju po izstopu. Najtrši oreh je vprašanje meje na irskem otoku med Republiko Irsko in Severno Irsko, ki posega tudi v vprašanje celovitosti Združenega kraljestva. Velika težava pa je tudi notranja politična razklanost britanske politike glede tega vprašanja.

Trenutno se sicer pojavlja možnost nekajmesečnega podaljšanja prehodnega obdobja, ki naj bi po trenutno veljavnem dogovoru trajalo od brexita, ki je načrtovan za 29. marec prihodnje leto, do konca decembra 2020.