Britanci mrzlično navalili na vsa možna prevozna sredstva za pot domov

Prevozniki občutno zvišali cene, letalske karte tudi za šestkrat

15. 8. 2020, 20:01 | Aktualno | Vir: STA

              Britanci mrzlično navalili na vsa možna prevozna sredstva za pot domov (foto: profimedia) profimedia

Na tisoče Britancev je hitelo domov s počitnic, da bi se izognili 14 dnem obvezne karantene za prišleke iz Francije, Nizozemske in Malte. Ukrep, sprejet v četrtek, je začel veljati danes ponoči, sprožil pa je 36 ur mrzličnega iskanja vozovnic za letala, vlake ali trajekte, poroča britanski BBC.
 

Britanska vlada se je v četrtek odločila, da zaradi vse večjega števila okužb z novim koronavirusom s seznama še varnih držav črta Francijo, Nizozemsko, Malto, Monako, Arubo ter Turks in Caicos. Ukrep je začel veljati davi ob 4. uri po britanskem času (ob 5. uri po srednjeevropskem času). Komur se je uspelo vrniti pred tem rokom, se je izognil obvezni 14-dnevni karanteni.

Takoj po objavi ukrepa se je na pot podalo več deset tisoč Britancev in tistih, ki delajo v Združenem kraljestvu. Kot je za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnil predstavnik trajektnega podjetja, so v četrtek zvečer dobili več kot 12.000 zahtev za nakup vozovnice. Običajno jih dobijo nekaj sto na dan.

Poleg tega so prevozniki še krepko dvignili cene. Ob tako velikem povpraševanju so bile nekatere letalske vozovnice kar šestkrat dražje kot običajno, kljub temu pa so vse zelo hitro pošle, še navaja dpa. Enako so se hitro razprodala tudi mesta na trajektih, ki vozijo med Calaisom in Dovrom.

Upravljavci Eurotunnela, predora pod Rokavskim prelivom, pa so opozorili potnike, naj sploh ne hodijo na postajo, če nimajo veljavne rezervacije na vlaku, ker je ni mogoče več kupiti.

Francija je po Španiji druga najbolj priljubljena destinacija za britanske dopustnike. Več tisoč jih bo zato ob vrnitvi domov moralo v karanteno, pri številnih pa bi to lahko povzročilo težave v službi.

Francija in Nizozemska sta že napovedali "povračilni ukrep" za Veliko Britanijo. Kar pa bo povzročilo stiske predvsem za njihove državljane, ki dopustujejo na Otoku.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi Francija uvrstila Veliko Britanijo na svoj rdeči seznam, medtem ko je Nizozemska napovedala predvsem izdajo opozorila pred vsakršnim nenujnim potovanjem v Združeno kraljestvo. Ne bo pa uvedla obvezne karantene za povratnike z Otoka.

Francija se sicer očitno sooča z močnim drugim valom širjenja novega koronavirusa. V zadnjih treh dneh so vsak dan zabeležili po 2500 novih primerov okužbe, kar je največ od začetka sproščanja omejevalnih ukrepov v maju.

Zaradi tega se je Nizozemska danes odločila, da izda opozorilo pred potovanjem v Francijo, hkrati pa tudi za Španijo in Belgijo. Nizozemske oblasti še posebej odsvetujejo potovanje v Pariz, Merseille, Bruselj ter na Ibizo ali Majorko. Hkrati pa bo za vse, ki se bodo vračali iz teh držav, na Nizozemskem obvezna 14-dnevna karantena. Ukrep bo začel veljati opolnoči, poroča dpa.