Britanska različica kriva za ponovno naraščanje okužb na Češkem, nositi bo treba dve kirurški maski

Zaostrovanje pravil

19. 2. 2021, 19:25 | Aktualno | Vir: STA

              Britanska različica kriva za ponovno naraščanje okužb na Češkem, nositi bo treba dve kirurški maski (foto: Profimedia) Profimedia

Češka zaostruje pravila glede nošenja mask na javnih krajih. Od ponedeljka bo tako v trgovinah, na javnem potniškem prometu in v bolnišnicah obvezno nošenje maske z višjo stopnjo zaščite, je danes sporočil češki minister za zdravje Jan Blatny.

Priporočil je, da ljudje nosijo zaščitno masko tipa FFP2 ali FFP3. Lahko pa nosijo tudi dve kirurški maski, je pojasnil minister. Češki mediji poročajo, da doma izdelane maske iz blaga in šali od ponedeljka na javnih krajih tako ne bodo več dovoljeni.

Češke oblasti so sicer nameravale v ponedeljek odpreti tudi trgovine z nenujnim blagom, a tega ne bodo storile. "Epidemiološke razmere niso dobre, britanska različica se še vedno širi. Zato smo se odločili, da zaenkrat ne odpremo zaprtih trgovin," je na Twitterju zapisal češki minister za industrijo Karel Havliček. O tem bo vlada znova razpravljala prihodnji teden.

Na Češkem znova beležijo porast novih okužb z novim koronavirusom, kar oblasti pripisujejo predvsem širjenju bolj nalezljive britanske različice virusa. V zadnjem dnevu so potrdili 11.553 novih okužb. Skupaj so v državi, ki ima okoli 10,7 milijona prebivalcev, potrdili več kot 1,1 milijona okužb, umrlo pa je 18.913 covidnih bolnikov, še pišejo agencije.