Britansko društvo za zaščito opuščaja opušča nadaljni boj!

Ogroženo ločilo

2. 12. 2019, 06:00 | Aktualno | Vir: STA
Britansko društvo za zaščito opuščaja opušča nadaljni boj! (foto: profimedia) profimedia

Britansko društvo za zaščito opuščaja je sporočilo, da bo opustilo svoja prizadevanja, saj so izgubili boj proti ignoranci in lenobi, je sporočil ustanovitelj John Richards. Nekdanji novinar se je zadnja desetletja boril za pravilno rabo apostrofa, a je uvidel, da se bori z mlini na veter.

Upokojeni 96-letnik je zadnja leta kariere med drugim pripravljal vesti za objavo v časopisu, kar pa je pomenilo tudi lektoriranje, pogosto povezano z napačno rabo opuščaja. Ko se je upokojil, pa je opazil, da se opuščaj napačno uporablja tudi v vsakodnevnem življenju, zato se je odločil ukrepati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2001 je ustanovil društvo za zaščito opuščaja, saj ga je videl kot ogroženo ločilo. V okviru tega je med drugim vzpostavil spletno stran, kjer je na primerih pojasnjeval pravilno rabo. Opuščaj se namreč v angleščini uporablja v primeru opuščanja črke ali pri svojilni obliki samostalnikov. Sedaj pa bo društvo zaprl.

"Eno je, da pri 96 letih zmanjšujem število obveznosti, in drugo je, da je vedno manj organizacijam in posameznikom mar za pravo rabo opuščaja v angleškem jeziku," je zapisal na spletni strani društva.

"Mi in številni podporniki po svetu smo ukrepali po svojih močeh, ampak ignoranca in lenoba sodobnega časa sta zmagali," je dodal.

Spletna stran bo sicer delovala tudi v prihodnje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri