Carles Puigdemont po aretaciji na prostosti, o izročitvi Španiji 4. oktobra

24. 9. 2021, 18:42 | Aktualno | Vir: STA

              Carles Puigdemont po aretaciji na prostosti, o izročitvi Španiji 4. oktobra (foto: profimedia) profimedia

Aretacija nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki so ga italijanske oblasti na zahtevo Španije prijele v četrtek zvečer, je bila po odločitvi sodišča v Sassariju zakonita. O njegovi izročitvi Španiji bo sodišče odločalo oktobra, do takrat pa sme ostati na prostosti. Puigdemont je medtem že zapustil zapor.
 

Puigdemont je na današnjem zaslišanju sodeloval prek video povezave iz zapora, v katerem je od četrtka. Pristojna sodnica Plinia Azzena o njegovi izročitvi danes ni odločila, a tožilstvo na zaslišanju ni zahtevalo nadaljevanja pripora, zato je lahko zapustil zapor.

Kot je novinarjem pred sodiščem v mestu Sassari na Sardiniji danes najprej pojasnil odvetnik Agostinangelo Marras, naj bi moral Puigdemont na odločitev sodišča glede izročitve počakati na Sardiniji in otoka do nadaljnjega ne bi smel zapuščati.

A kasneje po odhodu nekdanjega katalonskega voditelja iz zapora je Marras postregel z novimi informacijami - da izpustitve Puigdemonta ne spremljajo nobeni dodatni pogoji in da torej lahko zapusti Sardinijo in Italijo. Se bo pa v Sassari moral vrniti 4. oktobra, ko bo tamkajšnje sodišče odločalo o njegovi morebitni izročitvi Španiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sam Puigdemont je ob prihodu iz zapora svojim privržencem dejal, da "smo vedno predvidevali, da bi se kaj takega lahko zgodilo, a smo tudi vedeli, kako bi se lahko končalo". "Španija pač nikoli ne izpusti priložnosti, da samo sebe osmeši," je dejal.

Puigdemonta, ki od leta 2017 živi v Belgiji, so prijeli v četrtek ob prihodu na letališče v mestu Alghero na Sardiniji, kamor da je odpotoval v vlogi evropskega poslanca.

Španski socialistični premier Pedro Sanchez je v odzivu na aretacijo danes poudaril, da "je jasno, da je treba Carlesa Puigdemonta privesti pred roko pravice in mu soditi".

Puigdemontovi odvetniki nasprotno poudarjajo, da ni nobene osnove za aretacijo Puigdemonta in da nalog za njegovo aretacijo ni veljaven.

Novi katalonski predsednik Pere Aragones je medtem ostro obsodil dogajanje. "Pregon in sodno represijo najstrožje obsojam. To se mora končati," je zapisal na Twitterju. Kasneje je še napovedal, da bo osebno odpotoval na Sardinijo in "stal ob strani" Puigdemontu.

58-letnega Puigdemonta Španija išče zaradi obtožb vstajništva v povezavi z izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije leta 2017. Evropski parlament je marca Puigdemontu in še dvema neodvisnosti naklonjenima poslancema odvzel imuniteto.

Čeprav je pritožbeni postopek v zadevi na Sodišču EU še v teku, trojica v vmesnem času ostaja brez zaščite, saj je sodišče julija zavrnilo njihovo prošnjo za izdajo začasne odredbe o ponovni dodelitvi imunitete.

Referendum oktobra 2017 so katalonske oblasti izpeljale kljub prepovedi Madrida. Nekaj tednov pozneje je vlada v Kataloniji razglasila neodvisnost. Puigdemont se je pred pregonom zatekel v tujino, tiste predstavnike oblasti, ki so ostali, pa so prijeli in jim sodili. Junija letos jih je vlada pomilostila, v kar pa ni bil vključen Puigdemont.