Cene hrane marca najvišje v skoraj sedmih letih

Podražitve rastlinskih olj, mesa in mlečnih proizvodov

8. 4. 2021, 15:03 | Aktualno | Vir: STA

              Cene hrane marca najvišje v skoraj sedmih letih (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Cene hrane so marca zrasle že deseti zaporedni mesec in dosegle najvišjo raven v skoraj sedmih letih, ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Kot so zapisali, so na dvig cen vplivale predvsem podražitve rastlinskih olj, mesa in mlečnih proizvodov.

Vrednost indeksa košarice osnovnih prehrambenih izdelkov, ki ga izračunava FAO, je marca na mesečni ravni zrasla za 2,1 odstotka na 118,5 točke, kar je največ po juniju 2014.

Glede na februar so najbolj poskočile cene rastlinskih olj, in sicer za osem odstotkov. Dosegle so najvišje ravni po juniju 2011. Po podatkih FAO so se najbolj podražila palmova, sojina, repična in sončnična olja.

Občutno je zrasla tudi cena mleka in mlečnih izdelkov. Ta so se podražila za 3,9 odstotka, kar je posledica nagle rasti azijskega uvoza, predvsem kitajskega uvoza mleka v prahu.

Vrednost kazalnika, s katerim FAO beleži cene mesa, je zrasel za 2,3 odstotka. Pri organizaciji izpostavljajo predvsem rast cene perutnine in svinjine, prav tako zaradi povečanega azijskega uvoza.

Cene sladkorja so medtem glede na februar padle za štiri odstotke, predvsem na račun napovedi velikega indijskega izvoza. Cene žita so po osmih mesecih rasti marca padle za 1,7 odstotka, a so bile kljub temu za 26,5 odstotka držaje kot marca lani. Med žiti je najbolj padla izvozna cena pšenice, in sicer za 2,4 odstotka.