Ciklon in močno deževje v jugovzhodni Afriki terjala 40 žrtev, več pogrešanih

16. 3. 2019, 11:03 | Aktualno | Vir: STA

              Ciklon in močno deževje v jugovzhodni Afriki terjala 40 žrtev, več pogrešanih (foto: profimedia) profimedia

Zimbabve in sosednji Mozambik je v petek in danes močno prizadel tropski ciklon Idai, ki je v obeh državah skupaj zahteval več kot 40 smrtnih žrtev. Že od začetka marca pa v Mozambiku in Malaviju beležijo obilno deževje, ki je zahtevalo že več kot 120 življenj. Številni prebivalci teh treh držav so ostali brez elektrike.

Na vzhodu Zimbabveja je ciklon, ki je območje prečkal danes, zahteval najmanj 24 smrtnih žrtev, še 40 pa jih pogrešajo, so sporočile pristojne oblasti. Vojska je sprožila reševalno operacijo, a jim delo otežujejo porušeni mostovi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V provinci Manicaland, ki meji na Mozambik, so ostali brez elektrike, glavni mostovi pa so poplavljeni. Plaz blata je tam odnesel najmanj 25 hiš, v katerih so bili ljudje. Ti so med pogrešanimi, je povedal eden od zimbabvejskih poslancev.

V sosednjem Mozambiku pa je Idai v petek zahteval najmanj 19 smrtnih žrtev. Eno največjih mozambiških mest Beira, ki leži ob obali v osrednjem delu države, pa je skoraj povsem odrezano od sveta. Tam so namreč ostali brez elektrike in telefonskih povezav. Zaradi ciklona so zaprli tudi tamkajšnje mednarodno letališče, saj je poškodoval infrastrukturo.

Osrednji del Mozambika je sicer že od začetka meseca deležen obilnega deževja, pri čemer je umrlo 66 ljudi. Deževje je prizadelo skoraj 150.000 ljudi, okoli 17.000 jih je moralo zapustiti svoje domove.

Obilno deževje beležijo tudi na jugu sosednjega Malavija, kjer je življenje izgubilo 56 ljudi. Svoje domove je moralo zapustiti okoli 80.000 ljudi, vse skupaj pa je bilo prizadetih skoraj milijon prebivalcev.

Mozambik in Malavi, sicer eni najrevnejših držav na svetu, sta že leta deležni dolgih obdobij suše, ki se izmenjujejo z obdobji uničujočega obilnega deževja.