Članek republikanskega senatorja z naslovom "Pošljite vojsko" sprožil upor v uredništvu

The New York Times

5. 6. 2020, 10:23 | Aktualno | Vir: STA

              Članek republikanskega senatorja z naslovom "Pošljite vojsko" sprožil upor v uredništvu (foto: profimedia) profimedia

Uredniki New York Timesa so v sredo na spletni strani in v četrtek v tiskani izdaji objavili prispevek republikanskega senatorja iz Arkansasa Toma Cottona z naslovom Pošljite vojsko, kar je sprožilo notranje spore oziroma pravi upor v uredništvu.

Uredništvo časnika je v četrtek sporočilo, da je bila objava prispevka, v katerem senator poziva k uporabi vojske proti protestnikom proti policijskemu nasilju napaka. Novinarji so menili, da prispevek predstavlja grožnjo temnopoltim uslužbencem časopisa, števili zaposleni pa so v četrtek iz protesta koristili bolniški dopust.

Uredništvo je sporočilo, da je bila objava prispevka posledica pospešenega uredniškega procesa, čeprav članek ni izpolnjeval standardov za objavo. Pred tem sta izdajatelj A. G. Sulzberger in urednik uredniške strani James Bennett branila objavo prispevka, ker verjameta, da je treba razpravljati o spornih mnenjih v javnem forumu.

Bennett je kasneje sicer priznal, da Cottonovega prispevka pred objavo ni prebral. Senator iz Arkansasa v prispevku brani pozive predsednika ZDA Donalda Trumpa k napotitvi vojske na ulice, da zatre proteste, ki so izbruhnili po smrti temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo v Minneapolisu.

Tako kot Trump je tudi Cotton protestnike označil za kriminalce, ki so se podali na ropanja, levičarski radikalci pa naj bi gibanje izkoriščali za svoje anarhistične namene. New York Times je sicer v članku 1. junija ugotovil, da konservativni komentatorji za trditve, da gibanje antifa usklajuje nemire in ropanja, nimajo dokazov.

V četrtek se je za sporen naslov Tudi zgradbe štejejo opravičil tudi časnik Philadelphia Inquirer in sporočil, da je bila odločitev za objavo grozljivo napačna. Tudi tam je prišlo do nenadne epidemije bolniških odsotnosti med zaposlenimi. Naslov članka je namignil, da so poslopja, ki jih uničujejo izgredniki med protesti, prav tako pomembna kot človeška življenja, ki ugašajo zaradi policijskega nasilja.