Čokolada

18. 4. 2008, 20:06 | Aktualno | Vir: Playboy

Pravijo, da so diamanti dekletovi najboljši prijatelji. Toda njeno srce lahko osvojite že za veliko manj denarja – pripravite ji vroče čokoladno presenečenje. Čokolada je vsestranska: lahko je nagrada po napornem dnevu, tolažba ob življenjskih krivicah, posladek na koncu skrbno pripravljenega obroka … Uporabimo jo lahko tudi pri kuhanju, saj z okusom enostavne jedi spremeni v nekaj res posebnega.

Čokolada je kakopak povezana tudi z romantiko in zapeljevanjem. Srednjeameriški Maji so radi postregli s čokoladnim napitkom na poročnih slovesnostih (verjetno zato, ker šampanjca še niso poznali). Španski osvajalec Hernando Cortez je opazil, da je poslednji azteški vladar Montezuma pred vsakim obiskom harema popil tudi do 50 čaš napitka, ki so ga imenovali »čokolatl« in je bil narejen iz kakavovih zrn. Čez kakih dvesto let je veliki ljubimec Casanova užival v čokoladi, preden je v okvir svoje postelje zarezal še eno črtico.

V 19. stoletju pa se je iznajdljivi britanski slaščičar Richard Cadbury domislil čokoladnih bonbonier, od katerih so bile najbolj priljubljene tiste v obliki srca. V Evropi je za čokoladne poljube poskrbela Italija, ki slovi po neustavljivih ljubimcih; leta 1992 je družina Buitoni širšemu trgu predstavila čokoladne bonbone Baci (poljubčki), ki jih spremljajo romantični izreki o ljubezni.

Je čokolada torej tudi afrodiziak? V veselje mnogih žensk (in moških): da. Vsebuje namreč sestavine, kot sta feniletilamin in serotonin. Prvi je podoben aktivnim snovem v marihuani in spodbuja delovanje živčnega sistema, drugi pa je t. i. hormon sreče. Oba se sproščata v možganih, ko občutimo ljubezen in poželenje. Povzročata nenaden dvig razpoloženja, povišata krvni pritisk, pospešita delovanje srca in hkrati sprožita čustva, ki mejijo na evforijo. V čokoladi je poleg tega tudi kofein, ki je prav tako stimulant. Da bi bil ljubezenski napoj bogov še učinkovitejši, ima čokolada veliko energijsko vrednost, kar spodbuja vitalnost, ki je lahko zelo dobrodošla po čokoladni sladici v dvoje …

Rezultati raziskav o čokoladi nakazujejo, da so ženske dovzetnejše za njene učinke. To je le še dodaten razlog, da jo začnete uporabljati pri kuhi. Najprej si priskrbite dobro opremo: posoda z dvojnim dnom je nepogrešljiva, kajti neposredna vročina lahko čokolado pri segrevanju spremeni v čokoladni pekel.

Najbolje je, da kupite posodo s poševnimi stranicami, tako da jo lahko uporabite z različno velikimi lonci. Kuhanje s čokolado in priprava sladic sta velikokrat povezana z delom z jajci, kar pomeni (tudi) ločevanje beljakov od rumenjakov in pripravo snega iz beljakov. Priskrbite si največjo in najboljšo metlico za stepanje, da boste jajca hitro stepli z energičnimi zamahi. Velika skleda iz nerjavečega jekla vam bo delo olajšala, čeprav pravi kuharski mojstri prisegajo na uporabo bakrenih, ki jih pred delom ohladijo. Seveda si lahko pri stepanju jajc pomagate z električnim mešalnikom, vendar s tem nanjo ne boste napravili tolikšnega vtisa.

Manjkajo vam še gumijaste lopatke, s katerimi postrgate čokolado s sten raznih skled, in kakovosten pekač: tak, pri katerem lahko ločite stranice od dna in ima površino, na katero se čokoladna masa ne bo prijela. Če že imate navaden pekač, ga obložite s papirjem za peko.

Naslednji korak je izbira čokolade. Bodite pregrešni. Če se že lotite priprave nečesa tako posebnega (zanjo ali – zakaj pa ne – zase), kupite raje visoko cenjeno in kakovostno čokolado. Ne bo vam žal.

Pri izbiri čokolade sodijo čokoladni snobi med najbolj neomajne ljudi na svetu. Prepričevali vas bodo, da je njihova najboljša – in mogoče bodo imeli celo prav. Sčasoma boste tudi sami razvili svoje mnenje o najboljši vrsti čokolade: za začetek bodite pozorni na visok odstotek kakava (nad 40 %). V svetovni čokoladni vrh sodijo imena, kot so Lindt, Valhorna, Callebaut, Ghirardelli, Tobler in Scharffen Berger.

Obstaja na tisoče kuharskih receptov s čokolado, toda za dober začetek potrebujete le nekaj preizkušenih receptov.

Klasična čokoladna torta je lahko enostavna in lahka pot do njenega srca:

340 gramov grenko-sladke čokolade razdrobite na koščke in ji dodajte 170 gramov masla, 190 gramov sladkorja in vse skupaj nad rahlim ognjem stopite v posodi z dvojnim dnom. Mešajte, dokler se mešanica popolnoma ne stopi, nato jo odstavite in počakajte, da se ohladi. V ohlajeno čokoladno zmes vmešajte pet razžvrkljanih rumenjakov in 60 gramov moke.

V drugi posodi naredite sneg iz petih beljakov in nato tretjino snega energično vmešajte v zmes. Preostanek snega vmešajte počasi in z občutkom. Pekač s premerom 25 centimetrov namastite z maslom in pecite 40 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija (oziroma tako dolgo, dokler torta ni trdna). Pečena torta naj se hladi nekaj ur, potem jo stresite iz pekača, potresite s sladkorjem v prahu in postrezite s sladkim rdečim vinom.

Še recept za enostavno čokoladno omako za vašo skrito rezervo:

V posodi z dvojnim dnom stopite 170 gramov grenko-sladke čokolade, 125 mililitrov vode, 125 gramov sladkorja, 125 mililitrov sladke smetane, žlico masla in nekaj kapljic vanilijevega ekstrakta. Kuhajte na majhnem ognju in občasno premešajte, dokler se zmes malo ne zgosti (10–15 minut). Prelijte čez sladoled in postrezite ob soju sveč v vroči kopeli.

TEKST: Alenka Razboršek

FOTO: Ivana Krešič, Bor Dobrin