Covid-19 po svetu zahteval že več kot milijon življenj, polovico v ZDA, Braziliji in Indiji

Število okužb še narašča

29. 9. 2020, 08:18 | Aktualno | Vir: STA

              Covid-19 po svetu zahteval že več kot milijon življenj, polovico v ZDA, Braziliji in Indiji (foto: Shutterstock) Shutterstock

Zaradi koronavirusne bolezni 19 je po svetu doslej umrlo že več kot milijon ljudi, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Skoraj polovica vseh smrtnih žrtev covida-19 je iz ZDA, Brazilije in Indije. V številnih regijah, tudi v Evropi, medtem število okužb z novim koronavirusom hitro narašča.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob novici o milijonu smrtnih žrtev covida-19 dejal, da gre za "številko, ob kateri obnemimo" ter za "mučen mejnik", poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kljub temu ne smemo pozabiti na nobeno življenje. To so bili očetje, matere, soproge, soprogi, bratje, sestre, prijatelji in sodelavci," je dejal v videonagovoru. Kot je dodal, je bolečina ob njihovi izgubi še večja zaradi okrutnosti te bolezni.

O več kot milijonu umrlih za covidom-19 poročajo skoraj deset mesecev po tem, ko se je novi koronavirus prvič pojavil v kitajskem Wuhanu. Od takrat se je virus razširil v 188 držav, potrdili so že več kot 32 milijonov okužb, po navedbah strokovnjakov pa je okuženih še veliko več ljudi. Karantene in drugi ukrepi za zajezitev širjenja pandemije so številna gospodarstva pahnili v recesijo.

Medtem se nadaljujejo prizadevanja za razvoj cepiva proti novemu koronavirusu. Svetovna zdravstvena organizacija je sicer opozorila, da bi covid-19 lahko zahteval dva milijona življenj, preden bo cepivo dostopno širšemu krogu ljudi.