Covid-19 se je po Franciji širil že konec decembra 2019

5. 5. 2020, 16:05 | Aktualno | Vir: STA

              Covid-19 se je po Franciji širil že konec decembra 2019 (foto: profimedia) profimedia

V Franciji so imeli prvi primer okužbe z novim koronavirusom že konec decembra lani in ne konec januarja letos, kot so domnevali doslej. Okužbo z novim koronavirusom so namreč potrdili pri bolniku, ki so mu decembra diagnosticirali pljučnico.

V dveh bolnišnicah na širšem območju Pariza so ponovno analizirali vzorce bolnikov, ki so bili na intenzivni negi med 2. decembrom in 16. januarjem in so bili negativni na testiranju za virus gripe ali katerega od drugih koronavirusov. Takrat jih namreč niso testirali za novi koronavirus, saj ga še niso poznali, je pojasnil vodja intenzivnih oddelkov na več pariških bolnišnicah Yves Cohen.

Te vzorce so zdaj testirali še na virus sars-cov-2 in pri enem od 14 bolnikov potrdili okužbo, je pojasnil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Gre za 42-letnega moškega, ki so mu vzorec odvzeli 27. decembra, piše v študiji, objavljeni v znanstveni reviji International Journal of Antimicrobial Agents.

To je dokaz, da "se je covid-19 po Franciji širil že konec decembra 2019, torej pred prvimi uradno potrjenimi primeri", so zapisali avtorji študije.

Tri primere okužbe, ki so doslej veljali za prve v Franciji, so potrdili 24. januarja. Okuženi so bili kitajski par iz Wuhana in prebivalec Bordeauxa, ki se je vrnil s potovanja na Kitajskem.

42-letnik, s katerim so stopili v stik, je sporočil, da je bil bolan dva tedna in da je okužil tudi svoja otroka. Soproga se ni okužila.

Odziv WHO

Tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier je v odzivu na odkritje francoskih zdravnikov dejal, da to ni presenečenje. "Možno je tudi, da je še več zgodnejših primerov," je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Tudi druge države je pozval, naj preverijo primere pljučnice nepojasnjenega izvora s konca leta 2019. To bo dalo novo in jasnejšo sliko o izbruhu, je poudaril.

Neodvisni strokovnjaki so sicer izpostavili, da ugotovitve francoskih kolegov potrebujejo dodatne preiskave. "Pri interpretaciji teh ugotovitev je treba biti previden," je dejal Stephen Griffin z inštituta za medicinske raziskave univerze v Leedsu.

Kitajska, kjer naj bi se novi koronavirus prvič pojavil, je sicer WHO o bolezni, ki jo virus povzroča, obvestila 31. decembra lani.