COVID novice iz Evrope: WHO s strašljivimi napovedmi, Avstrija uvaja obvezno cepljenje, Nemčija namiguje na 'grozen božič'

22. 11. 2021, 12:17 | Aktualno

              COVID novice iz Evrope: WHO s strašljivimi napovedmi, Avstrija uvaja obvezno cepljenje, Nemčija namiguje na 'grozen božič' (foto: Profimedia) Profimedia

Z naraščajočimi okužbami na vseh koncih Evrope, države v naši bližini poskušajo na različne načine omejiti širjenje koronavirusa in si zagotoviti vsaj kolikor toliko normalne božične praznike.

Svetovna zdravstvena organizacija sporoča, da je v preteklem tednu število smrti zaradi posledic covid bolezni v Evropi poskočilo za kar 5 odstotkov. S tem je Evropa edina regija, ki trenutno beleži porast covid smrti, saj drugod po svetu število smrti ali stagnira ali pa upada. Svetovna zdravstvena organizacija je ob tem podala prognozo, da če evropske države ne bodo ukrepale pravilno, bo do februarja 2022 v Evropi zelo verjetno zaradi covida umrlo še 500.000 ljudi.

Avstrija

Avstrija bo prva evropska država, ki bo zahtevala, da je njihovo prebivalstvo v celoti precepljeno do februarja 2022. Trenutno je v Avstriji z dvojno dozo cepljeni dve tretjini prebivalstva, kar avstrijski kancler Alexander Schallenberg označuje za 'sramotno nizko'. Avstrija se sicer bori z izredno visokim številom okužb, njihova tedenska incidenca je 991 na 100.000 ljudi. V četrtek so odkrili kar 15.000 novih okužb.

[FOTO]: Avstrijske ulice so po uvedni strogega zaprtja spet prazne.

Profimedia

Avstrija sicer z današnjim dnem (ponedeljek, 22. 11.) vstopa v strogo zaprtje države, ki naj bi trajalo 20 dni, bodo pa prvo evaluacijo izvedli po desetih dneh. »Trajnost v povečanju cepljenja je edini način, da izstopimo iz tega zloveščega cikla,« je na tiskovni konferenci povedal Schallenberg, zavračanje cepljenja pa označil za 'napad na zdravstveni sistem'.

V aktualnem zaprtju države ljudje ne bodo smeli zapuščati domov, razen za odhod na delo, za nakupe življenjskih potrebščin in za rekreacijo. Šole ostajajo odprte, a so starše pozvali, da naj otroke, če je le mogoče, obdržijo doma.

Nemčija

Lothar H. Wieler, mikrobiolog in predsednik inštituta Robert Koch, je za tuje medije povedal, da se Nemčiji obeta 'resnično grozljiv božič', če ne bodo sprejeti ukrepi za zamejitev širjenja okužb. »Drvimo proti krizni situaciji,« je povedal Wieler ob poročilu inštituta, ki navaja, da so v Nemčiji v samo enem dnevu odkrili 65.371 novih okužb.

Španija

Španija bo pričela ponujati poživitvene odmerke cepiva vsem starejšim od 60 let, točen datum pričetka cepljenja s tretjim odmerkom pa uradni še ni znan. Španija ima sicer eno najvišjih stopenj precepljenosti v Evropi, saj je z dvojnim odmerkom cepljenih že 79 odstotkov populacije.

Rusija

Rusija je v preteklih dneh zabeležila črn rekord. V samo 24 urah je zaradi posledic bolezni covid umrlo 1251 ljudi, kar je največ od začetka pandemije.

Belgija

V soboto so v Belgiji začeli veljati strožji ukrepi. Večina ljudi v državi bo odslej štiri dni v tednu delala od doma. Vsi, ki so starejši od 10 let, morajo v restavracijah in lokalih nositi zaščitne maske, ki si jih snamejo le, ko sedijo za mizo. »Upali smo, da bomo v zimo vstopili brez koronavirusa, a Belgija ni otok,« je ob hitrem porastu okužb v zadnjih tednih povedal belgijski premier Alexander De Croo.

Viri: EuroNews, BBC, Independent, Reuters