Dan žalovanja in državni pogreb za žrtve zrušenega viadukta v Genovi

18. 8. 2018, 09:53 | Aktualno | Vir: STA
Dan žalovanja in državni pogreb za žrtve zrušenega viadukta v Genovi (foto: profimedia) profimedia

V Italiji bo danes dan žalovanja za žrtvami torkovega zrušenja avtocestnega viadukta v Genovi, ki je zahteval najmanj 38 življenj, 15 je poškodovanih, še pet ljudi pogrešajo. Za žrtve bodo ob 11.30 pripravili državni pogreb, ki se ga bo udeležil tudi italijanski premier Giuseppe Conte.

Conte je že v sredo po izrednem zasedanju vlade razglasil 12-mesečne izredne razmere za Genovo, obljubil pet milijonov evrov za nujno pomoč ter imenovanje pristojne osebe za obnovo prizadetega območja.

V petek pa je italijanska vlada začela postopek za odvzem koncesije zasebnemu upravitelju avtocest Autostrade per l'Italia zaradi zrušenja viadukta. Vlada v Rimu je še napovedala, da bo okrepila nadzor in pristojnosti inšpektorjev na ministrstvu za infrastrukturo ter prisilila zasebne upravitelje avtocest, da bodo več vlagali v vzdrževanje cest.

Zakaj se je viadukt Morandi zrušil, še ni znano. Ministrstvo za infrastrukturo je v četrtek oblikovalo preiskovalno komisijo za tehnični pregled in analizo zrušenega viadukta. Po besedah člana komisije, profesorja na genovski univerzi Antonia Brencicha je ena od domnev komisije, da se je viadukt zrušil zaradi načete jeklenice. Je pa profesor zavrnil možnost, da bi se podrl zaradi slabega vremena ali preobremenitve.

Število žrtev se je prav danes povečalo na 41. Reševalci so namreč odkrili trupla devetletne deklice in njenih staršev, ki so umrli v avtomobilu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. O novih žrtvah je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Uradno novo število žrtev še ni potrjeno, saj morajo trupla še formalno identificirati. Na spletnem družbenem omrežju Twitter so gasilci potrdili le najdbo uničenega avtomobila.

Na priložnostnem plakatu je zapisano: Celotna Genova se je združila v objemu za zadnje slovo od žrtev. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri