Današnji vrhunec vročinskega vala absolutnih temperaturnih rekordov ne bo prinesel

23. 6. 2021, 13:16 | Aktualno | Vir: STA

              Današnji vrhunec vročinskega vala absolutnih temperaturnih rekordov ne bo prinesel (foto: Profimedia) Profimedia

V Sloveniji bo danes dosežen vrhunec vročinskega vala, ki pa absolutnih temperaturnih rekordov ne bo prinesel. So pa rekordne junijske temperature v nižinah večinoma že presegle 35 stopinj Celzija. Absolutni temperaturni rekord, izmerjen 8. avgusta leta 2013, pa ostaja 40,8 stopinje Celzija, je v podkastu Arsa povedal klimatolog Gregor Vertačnik.

Vertačnik je v zadnji epizodi podkasta Agencije za okolje in prostor (Arso) spregovoril o temperaturnih rekordih. Pojasnil je, da za uradno definicijo vročinskega vala pri nas velja vsaj tri dni dolgo obdobje, ko je povprečna temperatura zraka nad določenim pragom.

Prag povprečne temperature za razglasitev vročinskega vala je v Alpskih dolinah 22 stopinj Celzija, po nižinah in notranjosti je meja 24 stopinj Celzija, na Primorskem pa je meja 25 stopinj. Po njegovih besedah je sicer povprečna temperatura zraka na običajen julijski dan v notranjosti države okoli 20 stopinj Celzija, na Primorskem pa od 22 do 24 stopinj Celzija.

Vertačnik je v podkastu, ki ga je vodil Matija Klančar, poudaril, da zaradi globalnega segrevanja obstaja možnost, da bodo v prihodnjih letih zdajšnji temperaturni rekordi preseženi.

Junijski rekordi v Sloveniji so bili sicer izmerjeni 22. junija leta 2000 v Metliki, in sicer 37,5 stopinje Celzija. Le desetinko manj so vremenoslovci namerili dve leti nazaj v Idriji. Junij 2019 je tudi sicer postregel z obilo vročine in pa z nekaterimi vročinskimi rekordi. Na Kredarici je bilo 27. junija isto leto izmerjenih kar 20,8 stopinje Celzija, kar je tam doslej tudi edini junijski dan s temperaturo nad 20 stopinj Celzija.

Po obetih Blaža Štera bo danes v Sloveniji dosežen vrhunec tokratnega vročinskega vala, visoke temperature pa bomo beležili tudi v četrtek. V petek bo precej jasno. Popoldne in zvečer bodo predvsem na severovzhodu nastale krajevne nevihte. V soboto bo povečini sončno, vročina bo nekoliko popustila. Popoldne bodo možne posamezne plohe ali nevihte. Prihodnji teden pa Šter ne izključuje možnosti novega vročinskega vala.

Absolutni temperaturni rekord smo v Sloveniji dosegli 8. avgusta leta 2013. Na letališču Cerklje ob Krki so na ta dan izmerili 40,8 stopinje Celzija, je navedel Vertačnik.

V zadnjih dveh mesecih je bilo po svetu sicer izmerjenih kar nekaj vročinskih rekordov. V Aziji so po njegovih navedbah 15. junija v kraju Iranshahr v Iranu, ki leži na nadmorski višini 600 metrov, izmerili najnižjo jutranjo temperaturo 35 stopinj Celzija, čez dan pa se je ogrelo do 49 stopinj Celzija, kar velja za najtoplejši dan kjerkoli na svetu na takšni nadmorski višini.