Danes nova izplačila povračil nadomestil plač z naslova čakanja na delo

Skupaj 10,3 milijona evrov

28. 8. 2020, 07:58 | Aktualno | Vir: STA

              Danes nova izplačila povračil nadomestil plač z naslova čakanja na delo (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Zavod RS za zaposlovanje bo danes izplačal novo tranšo povračil nadomestil plač z naslova čakanja na delo, in sicer v višini 10,3 milijona evrov. S tem bo skupen znesek izplačil za ta ukrep dosegel 268,7 milijona evrov. Tudi tokrat bodo izplačana povračila za mesece marec, april, maj in junij.

Kot so pojasnili na zavodu, bodo danes znova izplačali povračila nadomestil za začasno čakanje na delo na domu na podlagi prvega protikoronskega zakona in njegove novele, torej za čas med marcem in majem, ter z naslova tretjega protikoronskega zakona, ki je shemo subvencioniranja čakanja na delo doma predvidel za junij.

Tokratna tranša bo razmeroma obsežna - predzadnja je bila 31. julija vredna manj kot 60.000 evrov, zadnja pa 10. avgusta 15,5 milijona evrov -, skupno izplačilo povračil za nadomestilo za čakanje na delo pa bo z njo doseglo 268,7 milijona evrov.

Vlada je sicer v četrtek odločila podaljšati shemo čakanja na delo še na september, to pa je zadnje možno podaljšanje po četrtem protikoronskem zakonu.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v minulih dneh že izrazil željo, da bi jeseni nosilni ukrep zaščite trga dela postalo subvencioniranje skrajšanega delovnika, ki doslej (tudi zaradi čakanja) ni bilo tako priljubljeno, kot je pričakoval. Gospodarstvo na drugi strani poudarja, da bi moralo biti čakanje na voljo do konca leta, saj nekatere panoge še niso zares zaživele.

Delodajalci so za subvencije za skrajšani delovnik, ki jih je do konca letošnjega leta omogočil tretji protikoronski zakon, posredovali nekaj manj kot 8000 vlog za okoli 41.000 zaposlenih. Za čakanje na delo je bilo medtem po vseh protikoronskih zakonih vloženih okoli 72.000 vlog za približno 391.000 zaposlenih.

Zavod izplačil nadomestil plače za skrajšani delovni čas, ki je na voljo od junija dalje, sicer še ni začel nakazovati. Prvo tranšo ima v načrtu 10. septembra. Takrat so predvidena tudi prva nakazila povračil nadomestil plač za čakanje na delo po zadnjem protikoronskem zakonu.