Deaktivacija bombe minila po načrtih, brez posledic na okolju

25. 7. 2017, 19:37 | Aktualno | Vir: STA
Deaktivacija bombe minila po načrtih, brez posledic na okolju (foto: Andrej Sršen/STA) Andrej Sršen/STA

Današnji postopek deaktivacije bombe v Vurberku je tekel po načrtih. "Intervencija je uspešno zaključena. To pomeni, da je bilo uničenje letalske bombe uspešno izvedeno. Posledic v okolju praktično ni," je novinarjem po dogodku povedal Stanislav Lotrič z Uprave RS za zaščito in reševanje. Evakuirani so se lahko vrnili domov, zapor cest ni več.

250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne, ki jo je domačin prejšnji teden našel pri gradu Vurberk in jo nato prepeljal na dvorišče svoje hiše v bližini, so strokovnjaki enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi danes najprej s posebno žičnico premestili z mesta ob hiši v 30 metrov oddaljeno jamo za njo, kjer so v prejšnjih dneh pripravili vse potrebno za njeno uničenje.

"Transport je potekal brezhibno," je po končani akciji pojasnil predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Igor Boh.

Ko so bombo premestili v jamo, so na daljavo ločili zadek z vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe. To je bila prva eksplozija, ki jo je bilo slišati na daljavo. Zadek je nato zagorel in zaradi segrevanja je prišlo do še ene, nekoliko silovitejše eksplozije in dima, medtem ko je preostanek bombe ostal cel.

V njem je še nekaj eksploziva, ki pa ni nevarno in ga bodo po besedah Boha še danes odpeljali v svoje skladišče, nato pa v uničenje na poligonu. "Izkazalo se je, da so bila naša predvidevanja pravilna in zadevo smo nevtralizirali na najboljši možni način," je še povedal.

Ob eksplozijah po zaenkrat znanih podatkih ni bila povzročena škoda. Najbolj so bili v nevarnosti hiša najditelja bombe, grad in župnišče, a so jih odnesli brez posledic. V akciji tudi ni bil nihče poškodovan. "Zadevo smo uspešno zaključili za vse vpletene," je povedal Boh.

Trenutno strokovnjaki čistijo območje, zato je gibanje tam še vedno nekoliko omejeno. Kmalu naj bi bil ponovno dostopen tudi vurberški grad, ki predstavlja pomembno turistično točko v Občini Duplek. V pripravah na današnjo akcijo so strokovnjaki temeljito pregledali celotno območje gradu in niso našli še kakšnih eksplozivnih sredstev. A dokončno te možnosti po besedah Lotriča ne morejo izključiti. "Dejstvo je, da se v Sloveniji vedno lahko najde takšne predmete," je dejal.

Strokovnjaki so akcijo začeli, potem ko so se umaknili vsi prebivalci območja v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe, kar zajema 120 hiš s 400 prebivalci v kraju Vurberk in 30 hiš s 65 stanovalci v Krčevini. Ker je čas dopustov, je moralo po ocenah občinskih oblasti domove dejansko zapustiti nekaj več kot sto ljudi. Zanje so pripravili prostor v kulturnem domu, a so se le redki zatekli tja.

Po besedah Darka Lamota s Policijske uprave Maribor je evakuacija potekala brez težav. "Ljudje so bili zelo odzivni in so upoštevali vsa navodila. Prav tako ni bilo težav na zaporah cest," je povedal.

Podobno je dejal tudi župan Občine Duplek Mitja Horvat in se zahvalil vsem sodelujočim v operaciji. "Vurberk je rešen," si je oddahnil.

Stroške intervencije, ki niso bili majhni, saj je šlo za prvi takšen primer v Sloveniji, bo krila država. Po besedah Lotriča jo ocenjujejo na med 15.000 in 20.000 evrov. Proti najditelju bombe, ki bombe ne bi smel premikati, ampak o njej najprej obvestiti pristojne službe, pa je v teku predkazenski postopek zaradi povzročitve splošne nevarnosti.