Deček, ki je preživel padec gondole v Bergamu, po ugrabitvi spet pri teti v Italiji

4. 12. 2021, 11:32 | Aktualno | Vir: STA

              Deček, ki je preživel padec gondole v Bergamu, po ugrabitvi spet pri teti v Italiji (foto: profimedia) profimedia

Šestletni deček Eitan, ki je spomladi edini preživel nesrečo z žičnico ob italijanskem jezeru Maggiore, je v skladu z nedavno odločitvijo izraelskega vrhovnega sodišča nazaj v Italiji. Iz Tel Aviva je v italijanski Bergamo prispel v petek pozno zvečer skupaj s svojo teto, sestro pokojnega očeta, poročajo italijanski mediji.

Eitan je v majski nesreči žičnice, ki je terjala 14 življenj, izgubil oba starša, mlajšega brata in dva stara starša. Po nesreči je živel pri teti po očetovi strani v italijanski Pavii. Sredi septembra pa ga je v nasprotju s sklepom sodišča na skrivaj z zasebnim letalom v Izrael odpeljal dedek po materini strani.

Izraelsko vrhovno sodišče je nato minuli teden odločilo, da morajo sorodniki Eitana vrniti v Italijo. S tem je zavrnilo prošnjo dečkovega dedka, ki je otroka odpeljal v Izrael in ga želel tam obdržati. Nasprotno je ugotovilo, da je dedek otroka ugrabil in ga mora zato v skladu s haaško konvencijo o ugrabitvah otrok vrniti njegovi teti v Italijo.

Eitan se je po poročanju medijev rodil v Izraelu, a se je s starši kmalu po rojstvu preselil v Italijo. Njegova teta je v sodnem postopku povedala, da je Pavia v Lombardiji dečkov dom. Septembra naj bi začel šolanje v Italiji. Družina dečkove matere, ki živi v Izraelu, je trdila, da sta starša načrtovala, da se vrne v Izrael, ter da bi moral Eitan odraščati v Izraelu.

Tiskovni predstavnik dečkove družine v Italiji je ob petkovi vrnitvi za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal, da "se je Eitan po 84 dneh, odkar so ga nezakonito odpeljali z njegovega doma, zdaj končno vrnil v svojo rutino (...) v svojo sosesko in k šolskim prijateljem, k skupnosti, v kateri je zrasel, in k svojem ljubljenem mačku Oliverju".

Glede vprašanja skrbništva bodo moralo zdaj sicer še dokončno odločiti italijanski organi. Kot izpostavlja avstrijska tiskovna agencija APA, sodni spor glede tega med Eitanovimi sorodniki po očetovi in po materini strani, ki želi omenjeni teti odvzeti skrbništvo, še nikakor ni končan. Naslednje zaslišanje v tej zadevi je na milanskem sodišču napovedano za 9. december.

Obenem je pristojno državno tožilstvo v italijanski Pavii proti Eitanovemu dedku in še enemu domnevnemu sostorilcu izdalo mednarodni zaporni nalog, ker sta Eitana 11. septembra v nasprotju z odločitvijo sodišča preko Švice z zasebnim letalom odpeljala v Izrael.