Dobrodošli na naslednji stopnji!

11. 11. 2007, 12:53 | Aktualno | Vir: Playboy
Dobrodošli na naslednji stopnji! (foto: PR) PR

To jesen bodo vzporedni svetovi butnili novo generacijo iger v višjo prestavo.

Pri igrah spremembe pomenijo še večje eksplozije, še boljši dizajn, še hitrejše stroje in očesu prijaznejše svetove. Seveda to obenem pomeni, da je treba za novo konzolo, vse potrebne in nepotrebne priključke ter igre odšteti kar precej denarja.

V zadnjem letu je svet računalniških iger pretreslo toliko radikalnih sprememb kot še nikoli. Lansko jesen je postal trg bogatejši za Microsoftovo konzolo xbox 360, ki ji letos sledita še Sonyjev playstation 3 in Nintendov wii. Hkrati je natreniral mišice še dobri stari PC: po zaslugi dvo- in štirijedrnih procesorjev ter zmogljivejših grafičnih kartic se je njegova procesna moč konkretno povečala. Hudo konkretne pa so tudi junakinje najboljših iger leta 2006 ...

Sarah Morrison

 • Igra: Tabula Rasa (PC)
 • Poklic: vojakinja
 • Hobiji: viski, pretepanje z golimi pestmi
 • Kaj jo vzburja: svobodna Zemlja, letalsko gorivo, strelivo
 • Kaj jo odbija: mevže, prevaranti, slabiči, Bane

Jessica McRae

 • Igra: Scarface: the World is Yours (PC, PS2, xbox)
 • Poklic: modna oblikovalka
 • Hobiji: kokain, gangsterji, nočno življenje, še več kokaina
 • Kaj jo vzburja: moč, nakit, denar, farmacevtski izdelki, neusmiljeno nasilje, izklesan torzo
 • Kaj jo odbija: policisti, turisti, Kolumbijci, celulit

Leda

 • Igra: God of War II (PS2)
 • Poklic: kraljica Šparte in Zeusova soproga
 • Hobiji: vzpenjanje na Olimp, orgije
 • Kaj jo vzburja: labodi, smrtonosni spopadi med bogovi in smrtniki, žrtvovanje ljudi
 • Kaj jo odbija: Atenci, komplimenti na račun njene hčere

Persephone

 • Igra: God of War II (PS2)
 • Poklic: boginja podzemlja
 • Hobiji: zavračanje snubcev, zavračanjea prošenj za pomilostitev
 • Kaj jo vzburja: toge, žalostinke pogub­ljenih, vino.
 • Kaj jo odbija: Ares (bog vojne), Hades (bog podzemlja), semena granatnih jabolk

Alicia Claus

 • Igra: BulletWitch (xbox 360)
 • Poklic: težko oborožena čarodejka
 • Hobiji: akrobacije, vzdrževanje orožja, ustvarjanje urokov
 • Kaj jo vzburja: smodnik, vrtnice, obrazna vodica, maščevanje
 • Kaj jo odbija: bencin, marjetice, moški, ki dajejo skromne napitnine, pomanjkanje streliva

Dr. Jasmine Lin

 • Igra: TimeShift (xbox 360)
 • Poklic: kvantni fizik
 • Hobiji: potovanje v času, večdimenzionalna fizika, gorsko kolesarjenje
 • Kaj jo vzburja: ulomki, Stephen Hawking, donacije, suši
 • Kaj jo odbija: človeške napake, medčasovne anomalije

Enrica Villablanca

 • Igra: Splinter Cell: Double Agent (xbox 360, gamecube, PC, PS2, wii, xbox)
 • Poklic: ekoteroristka
 • Hobiji: branje, joga, izdelovanje bomb
 • Kaj jo vzburja: vplivni možje, kemične eksplozije, čisti zrak
 • Kaj jo odbija: globalne podnebne spremembe, politiki, Huey Lewis

Preživetje Največjih

V boju največjih treh je v igri veliko denarja in ponosa.

Microsoft

Uničevalna sila ruši dalje

V preteklosti so igralne konzole uporabljale konektorje, ki niso bili združljivi z napravami drugih podjetij. Pri xboxu 360 je drugače, saj mu je Microsoft namenil vmesnik USB, ki ga podpirajo osebni računalniki, sprejemniki TiVo ter tudi konkurenčna playstation 2 in 3. V svetu osebnih računalnikov je drugače, saj je tamkajšnja strojna oprema namensko narejena tako, da je z njo združljivo čim večje število dodatkov.

Da sta se ta dva svetova združila z vmesnikom USB, dokazuje igralni plošček konzole xbox 360, ki ga je po namestitvi potrebnega gonilnika mogoče uporabljati tudi v osebnem računalniku. Filozofija popolne združljivosti konzole xbox 360 je vidna tudi v sposobnosti predvajanja glasbenih datotek neposredno s skoraj vsakega predvajalnika, tudi iPoda.

Ta vsesplošno podprti standard je pravi kontrast Microsoftu devetdesetih, grabežljivemu monopolistu, ki je tekmece zatrl že v kali. Vendar se časi spreminjajo, Bill Gates namenja milijarde dolarjev dobrodelnim organizacijam, Microsoftova podoba pa postaja čedalje lepša. Druga serija konzol xbox 360, ki prihaja na trge po vsem svetu to jesen, je še bolj osupljiva.

Prihajajo novosti, kot so Gears of War, Mass Effect, Too Human in XNA Games Studio Express, ki bodo občutno obogatili paleto dodatkov za konzolo. Skupaj z vgrajenim sistemom Xbox Live Arcade kar kliče po neodvisnih programerjih. Oprostite našemu entuziazmu, vendar res nismo navajeni, da bi bila ta megakorporacija tako spretna.

SONY

Stavite na blu-ray?

Da igralno konzolo opremiš z najsodobnejšo tehnologijo in zanjo zahtevaš (preračunano) 120 tisočakov (vsaj 40 tisoč več od najbližjega tekmeca), moraš imeti precej poguma. Takšna strategija lahko pomeni le dvoje – ali se je čez deset let spominjamo kot mojstrski šah mat ali pa se kot rezultat napačne ocene potencialnih kupcev izkaže za velik polom.

Trenutno je nemogoče napovedovati, kako se bodo kupci odzvali na novi PS3, lahko pa zatrdimo, da gre za odličen in predrag nakup hkrati. Tehnologija blu-ray prinaša video velike ločljivosti, tako da je PS3 s ceno približno 120 tisočakov najcenejši predvajalnik HD na trgu. Tu je tudi Sonyjev procesor z novo arhitekturo, ki je sposoben zagotoviti dva trilijona kalkulacij na sekundo.

Neverjetno hitro, ni kaj. Xbox 360 ponuja le videosignal v ločljivosti 720 točk, PS3 pa se bohoti s 1080 točkami (čeprav tega v tem trenutku ne podpira še nobena igra) in edini za povezavo s televizorjem uporablja standard HDMI. Playstationu 3 v prid govorijo tudi igre Genji: Days of the Blade, Resistance: Fall of Man in Warhawk, ki so naravnost odlične.

Kljub najnovejšim tehnologijam, ki jih v sebi skriva konzola, je težko spregledati ceno. Predstavljajte si, da za ceno playstationa 3 in ene igre dobite tako xbox 360 kot wii! Vprašanje je, ali je trg zrel za briljantno grafiko, ki jo prinaša PS3, in le čas bo povedal, ali je bilo pametno konzolo ceniti tako visoko. Če odmislimo ceno, je Sonyjeva konzola velik korak pred tekmeci, hkrati pa moramo priznati, da občudujemo podjetje, da ima pogum staviti svoje ime na tako drag izdelek.

Nintendo

Sodeluj z vsem telesom!

K o dandanes kupite igro, je izdelovalcu prav malo mar, ali ste z njo zadovoljni. Glavno, da ste bili zanjo pripravljeni odpreti denarnico! Pred davnimi časi, ko smo po televizorju premikali kockaste junake, je bil odnos podjetij do uporabnikov povsem drugačen – tedaj so dali vse od sebe, da so izpolnili vaša pričakovanja. Edini arkadni veteran med konzolami, Nintendo, dobro ve, kako narediti igro, ki vas v trenutku zasvoji.

Petindvajset let po Donkey Kongu in po opustitvi gamecuba (cenovno ugodne konzole, ki se je dobro izkazala le v oglasih) se bo Nintendo v boj z najboljšimi podal s sistemom wii ter s povsem samosvojim igralnim ploščkom, ki je razdeljen na dva dela in omogoča ločeno premikanje rok. Plošček ima vgrajen senzor gibanja, kar pomeni, da se boste med igranjem tenisa prav pošteno prepotili, medtem ko med pretepom z namišljenimi nasprotniki lahko kaj hitro pristanete na trdnih tleh.

Med težko pričakovane igre se uvrščajo Red Steel, Metroid Prime 3: Corruption, Rayman Raving Rabbits in The Legend of Zelda: Twiling Princess, v katerih bomo s ploščkom wii vihteli meče, sukali pištolo in tudi ribarili. Igralni plošček obljublja nove načine upravljanja navidez­nih svetov, hkrati pa zagotavlja naravnejše gibe, ki vam bodo junake na televizorju še bolj približali.

Čeprav wii nima toliko konjskih moči kot konkurenčna Xbox 360 in PS3, ponuja novost, ki bi jo mnogi radi čim prej preizkusili. Nintendo pač ne stavi na moč, temveč na igre, ki vas zabavajo in hitro zasvojijo.

Na Liniji

Povezovanje s konzolo!

Še pomnite, kako uporaben je bil vaš PC, preden ste se lahko priključili na omrežje? Mi tudi ne. Kaj kmalu boste takisto razmišljali o svoji igralni konzoli. Stoletja so nas kratkočasile in zbliževale družabne igre (šah, karte …) in tako zadovoljevale našo potrebo po tekmovanju. Potem so prišle videoigre, ki so nas oropale kakovostnega medsebojnega druženja. Med igro smo namesto v obraz kolega buljili v računalniški zaslon.

Medomrežno igranje se je razvilo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in je najprej delovalo le znotraj univerz. V devetdesetih pa so na osebnih računalnikih postale zelo priljubljene prvoosebne tridimenzionalne streljačine (Doom, Duke Nukem …). Konzole so v tistem času veljale za solo zabavo.

Nato je leta 2002 Microsoft predstavil xbox live, igralno konzolo, s katero ste se povezali s prijatelji in igrali igrice, kot bi sedeli drug ob drugem v svojem domačem kavču. S PS2 (Sony) si se prav tako lahko priklopil na omrežje, vendar njegova strojna oprema ni bila dovolj izpopolnjena, kar je posledično pomenilo tudi slabšo programsko opremo. Nintendo je za svoj gamecube izdal tudi omrežni vmesnik, vendar se je prilegal le manjšemu številu iger.

To je bilo včasih. Dandanašnji imajo xbox 360, PS3 in wii velike načrte z medomrežnim povezovanjem. Microsoft je zaoral ledino z izjemno nadgradnjo xbox live in z izdajo xbox 360. Live naj bi bil DNK modela 360, saj je vgrajen v vsako konzolo, njegova osnovna uporaba pa je zastonj (plačate le spletne igre, glasovni in videopogovor). S povezanim 360 lahko uporabniki nalagajo demo igre, dodatne stopnje, poljubne vsebine in klepetajo s prijatelji.

Trenutno najpopularnejša odlika modela 360 je Xbox Live Arcade, neke vrste iTunes za igre, kjer lahko uporabniki kupujejo preproste igre, ki pa hkrati najbolj zasvojijo, na primer karte enka, retro klasike v slogu Jousta in Packmana ter uspešnice, kot je Geometry Wars. Dosedanja prodaja je impresivna: 56 odstotkov uporabnikov xboxa 360 si je že naložilo vsaj eno izmed naštetih vsebin, medtem ko podjetje ne izda podatka o številu naročnikov na omrežne igre. Microsoftov veliki načrt za prihodnje leto je Live Anywhere, kjer se bodo v omrežje Xbox Live povezali tudi uporabniki operacijskega sistema Windows Vista.

Tudi z Nintendovim wiijem in PS3 se bomo lahko povezali v internet. Wii bo vseboval poseben program, ki bo omogočal nameščanje najnovejših vsebin tudi tedaj, ko ga ne bomo uporabljali. Poleg tega ne bo manjkala niti t. i. navidezna konzola, v katero si bo mogoče naložiti prav vse igre, ki jih je kdajkoli izdal Nintendo.

Sem sodijo tudi retro hiti, ki so kraljevali v konzolah super nintendo in nintendo 64 ter uspeš­nice drugih podjetij. Sony je edini, ki še ni razkril svojih načrtov za medomrežno igranje s PS3, dejali so le, da bodo ponudili nekaj posebnega. Chris Erb, direktor za trženje podjetja EA Sports, je za igro Madden NFL 07 obljubil medomrežno igranje za PS3, vendar mu Sony ne dovoli javno oznaniti podrobnosti. Prepričani smo, da Sony ni spregledal dobrih rezultatov, ki jih je dosegel Microsoft z medomrežno ponudbo, zato so naša pričakovanja velika.

Mogočen napad

Nove oblike medomrežnega igranja bodo povozile World Of Warcraft.

Globalno medomrežno igranje iger zdaj sestavljajo svetovi, v katerih lahko sodeluje na tisoče ljudi, namišljeni svet pa se ne ustavi niti, ko ugasnete računalnik. Do nedavnega je bila večina takšnih iger variacija na temo prsatih bojevnic, med njimi pa je dominirala igra World of Warcraft, ki je zavzemala skoraj polovico vseh medomrežnih iger. V zadnjem času lahko zasledimo vedno več medomrežnih iger, ki nimajo nič skupnega z orkami, čarobnimi amuleti in vitezi. Pet iger, ki jih omenjamo v članku, je krivih za ta zasuk.

Čeprav je NCsoftov Auto Assault (www.autoassault.com) v svojem bistvu še vedno igra, v kateri se vse vrti okoli bojev in izboljševanja osebnih sposobnosti, je zaradi postapokaliptičnga videza všeč tako mehanikom kot Noremu Maxu.

Če vam je bejzbolska legenda Yogi Berra bliže kot Mel Gibson, potem je za vas primernejša igra Ultimate Baseball Online 2006 (www.ultimatebaseballonline.com). V njej se ne prelevite v trenerja, temveč prvoosebno prevzamete vlogo enega izmed igralcev. Vi in vaša ekipa se znotraj lige in prvenstev bojujete za nagrade in slavo.

Čeprav igra ni moštveno naravnana, je UBO-ju sorodna Shot-Online (www.shot-online.com). Gre za medomrežno igranje golfa, kjer si ustvarite svojo identiteto in igrate na tridimenzionalnih igriščih z re­alistično simulacijo vremena, vetra in fizikalnih zakonov. Z nakupom igre dobite brezplačno možnost medomrežnega igranja, zato pa vas udarijo po žepu, ko si zaželite novih čevljev, palic, žogic in druge opreme. V nasprotju z resničnim življenjem tu sčasoma postajate vedno boljši.

Spraševali smo se, kdo bo prvi izdelal visokoproračunsko medomrežno seks igro – in zdaj imamo odgovor. Isti ljudje, ki so na svet splavili pornostran Naughty America, ustvarjajo za zdaj še neimenovano igro, ki bo kombinirala druženje po internetu z interaktivnim seksualnim užitkarstvom v risankastem prostoru in hkrati podpirala spletne kamere. Tam boste lahko uresničili svoje najbolj skrite erotične fantazije, in če s svojim junakom ne boste zadovoljni, boste lahko obiskali plastičnega kirurga.

Spopadali pa se boste z enakimi težavami kot v današnjih klepetalnicah, kjer se lahko 55-letni pohotnež prelevi v 23-letno nimfomanko. Kadar se to zgodi, vas najbrž popade želja, da bi koga ustrelili. To lahko naredite v igri Huxley (www.webzenegames.com), hibridu med igranjem domišljijskih vlog in prvoosebno pucačino, ki vsebuje prek 200 značajskih lastnosti, te pa vplivajo na potek zgodbe in napredek vašega lika. Žal bo igra na voljo šele v letu 2007, do tedaj pa boste morali svoje frustracije premagovati kako drugače.

Ata, od kod prihaja testosteron?

Izkušeni mačoti dajejo lekcije računalniški mulariji.

Na trgu ne primanjkuje iger, ki vas spremenijo v ubijalsko mašino, vendar takšno sproščanje napetosti ne pusti dolgotrajnega zadovoljstva. Več učinka imajo igre s pravo kombinacijo poguma in sloga – vedno več je junakov, ki jim ne primanjkuje poguma, a se jim zalomi pri slogu. Na srečo pa je konjenica že na poti. V preteklosti smo že igrali igre, ki so temeljile na Botru, Jamesu Bondu ipd., v bližnji prihodnosti pa bodo filmofili lahko spet uživali ob hollywoodskem prelivanju krvi.

Prva izdana igra v tem sklopu je Reservoir Dogs, narejena po istoimenskem filmu, ki je leta 1992 Quentina Tarantina izstrelil v orbito najboljših režiserjev. Med podoživljanjem kultnih trenutkov iz filma boste steklenice razbijali na glavah in rezali ušesa. Igra ni le preprosto tekanje naokoli in streljanje vsevprek, saj je v njihovem svetu najučinkovitejše orožje ustrahovanje. Če si dober, lahko zmagaš tudi brez uporabe orožja, a brez ugašanja ogorkov na nasprotnikovem obrazu ne bo šlo.

Ko smo že pri ogorkih: prihaja Scarface: World is Yours. V navidezni resničnosti kokainski kralj Tony Montana preživi filmsko smrt, vseeno pa je ob svoje premoženje. Vaša naloga je, da mu pomagate pri begu in kasnejšem vnovičnem vzponu na gangsterski vrh. Skozi kaotičen, okruten svet, poln orožja, jaht in luksuznih avtomobilov, se prebijate do konca. Scarface, za katerega je zgodbo napisal David McKenna (Blow, American History X), se z necenzurirano vsebino užitkarstva in številnih eksplozij izogiba počasnemu ritmu, ki je značilen za strukturno podobno igro Godfather.

To jesen prihaja na trg s testosteroni nabita igra Stranglehold, ki je nadaljevanje pucačine Johna Wooja Hard Boiled. Igra, ki jo je pomagal izdelati sam Woo in v kateri navidezni Chow Yun-Fat podoživi legendarnega inšpektorja Tequillo, bo razveselila vse ljubitelje filmov v slogu Jackieja Chana. Oboroženi do zob se po Woojevo elegantno brutalno podamo v boj z rusko mafijo. Za vsako pokazano inovativnost pri reševanju težav ste nagrajeni.

Ne mislite si, da je obujanje starih junakov končano: prihodnje leto bodo na trg prišli Dirty Harry, Indiana Jones in Heat. Svet iger je še vedno domena moških!

Želite več?

Dobite več! Kratek pregled letos najbolj pričakovanih iger.

Vsakdo lahko uživa ob koktajlih v Las Vegasu, toda kdo izmed vas obvlada uzi? Preizkusite se v igri Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas.

 • Drsenje skozi ovinke ostaja, dirkanje po stranpoteh pa je novost v Need for Speed Carbon.
 • The Legend Of Zelda: Twilight Princess na wiiju nadaljuje eno izmed najstarejših in najuspešnejših franšiz v svetu računalniških iger.
 • V igri Rayman Raving Rabbits se Rayman spopade z zajci za prevlado na svetu.
 • Vonj po bencinu se vrača: prihaja Forza Motorsport 2!
 • V novi generaciji Warhawka boste letala pilotirali z obračanjem s ploščkom, občutljivim za sunke s PS3.
 • Znanstvenofantastična pucačina Too Human vas postavi v prvo bojno linijo.
 • V Genji: Days of The Blade se v bajeslovni antični Japonski bojujete z demoni.
 • Assassin's Creed vas v času križarskih pohodov postavi v vlogo morilca. Igra je tako dobra, da kar boli! Tretjeosebna streljačina Army Of Two temelji na sodelovanju tudi tedaj, ko jo igrate sami.
 • V igri Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots mora hitro starajoči se Solid Snake razrešiti uganko, še preden ga izda lastno telo.
 • Spore vam omogoča, da ustvarjate in razvijate organizme, vse od enoceličarjev pa do najbolj razvitih bitij. Vesoljska opera Mass Effect, hibrid med streljanko in igranjem domišljijskih vlog, vsebuje inovativne sisteme za boj in komunikacijo.

TEKST: Scott Alexander

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri