Donald Trump je odpovedal srečanje s Kimom, češ da z njegove strani čuti stalno 'sovražnost'

24. 5. 2018, 16:12 | Aktualno | Vir: STA

              Donald Trump je odpovedal srečanje s Kimom, češ da z njegove strani čuti stalno 'sovražnost' (foto: profimedia) profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je severnokorejskemu voditelju Kim Jong-unu v pismu sporočil, da njunega srečanja v Singapurju, predvidenega za 12. junij, ne bo. Kot razlog je navedel "jezo" in "sovražnost" v zadnjih izjavah severnokorejskega režima. Pjongjang je namreč večkrat zagrozil z odpovedjo srečanja.

V pismu, ki ga je na Twitterju objavila tiskovna agencija Associated Press, je Trump pozval Kima, naj mu piše ali ga pokliče, če si premisli. Odpoved srečanja je označil za zamujeno priložnost, kar predstavlja žalosten trenutek.

Trump je ob tem spomnil še na "veliko moč" ameriškega jedrskega orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnica severnokorejskega zunanjega ministra Choe Son-hui je pred tem sporočila, da Severna Koreja ne bo "niti prosjačila ZDA za dialog niti se trudila s prepričevanjem, če nočejo sesti z nami za mizo". Če bodo ZDA nadaljevale z "nezakonitim in nezaslišanim ravnanjem", bo vodstvu države predlagala ponoven razmislek o vrhu, je navedla.

"Ali se bodo ZDA z nami srečale v konferenčni sobi ali v jedrskem spopadu, je popolnoma odvisno od odločitve in ravnanja ZDA," je sporočila.