Donald Trump o svojem 'čudovitem' predlogu zdravstvene reforme, da je zloben!

14. 6. 2017, 08:42 | Aktualno | Vir: STA

              Donald Trump o svojem 'čudovitem' predlogu zdravstvene reforme, da je zloben! (foto: profimedia) profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je 4. maja, ko je predstavniški dom kongresa tesno, zgolj z republikanskimi glasovi potrdil predlog zdravstvene reforme, pripravil slovesnost pred Belo hišo in predlog hvalil kot veliko zmago zase in za Američane. V torek pa je spremenil oceno in republikanskim senatorjem dejal, da je predlog zloben in izrazil upanje, da ga bo senat popravil.

Predlog predstavniškega doma za razveljavitev reforme predsednika Baracka Obame in uvedbo nove reforme po okusu konservativnih politikov je v senatu nemudoma naletel na močan odpor.

Kongresni proračunski urad (CBO) je konec maja izračunal, da bo po republikanskem predlogu zavarovanje v desetih letih izgubilo 23 milijonov več ljudi, kot če bi ohranili sedanji sistem, ki mu pravijo "obamacare". Večina zato, ker si ga ne bi mogla privoščiti.

Predsednik predstavniškega doma Paul Ryan je skupaj s Trumpom predlog odločno hvalil in branil, vendar pri Američanih ni bilo navdušenja in Trump se je ponovno izkazal za mojstra manipulacije. Med kampanjo je obljubljal, da bo odpravil obamacare in vpeljal "nekaj čudovitega". Predlog predstavniškega doma je uresničil prvo polovico Trumpove obljube, "nekaj čudovitega" pa bo moral sedaj izumiti senat.

Vodja senatne večine Mitch McConnell je postavil 4. julij kot rok za potrditev senatnega predloga reforme, ki bo moral biti zelo spremenjen, saj so odzivi volivcev in notranje ankete politikov pokazale, da je republikanska reforma veliko manj priljubljena, kot je bila Obamova leta 2010, ko so demokrati zaradi nje izgubili večino v predstavniškem domu.

Trump je pred tedni presenečeno izjavil, da si ni nikoli predstavljal, da je zdravstvo oziroma zdravstvena reforma tako zapletena zadeva. Obama je imel večino v obeh domovih kongresa, vendar so konservativni demokrati uspeli reformo razvodeneti. Noben republikanec se jim ni pridružil, kot se sedaj ne bo noben demokrat. Demokrati stojijo ob strani in gledajo boj med konservativnimi in zmernimi republikanci, vsi skupaj pa imajo polna usta skrbi na račun Američanov in njihovega zdravstva.

Republikanski predlog, ki je še v pripravi, bo v senatu propadel, če bodo proti njemu trije republikanci in McConnell mora sedaj hoditi po vrvi, kot je hodil Ryan, ki mu je na koncu le uspelo dobiti podporo 217 članov svoje stranke. Proti so bili vsi demokrati in nekaj republikancev za skupaj 213 glasov.

O Trumpovih besedah na kosilu s 15 senatorji so z ameriškimi mediji govorili različni viri, nobenega dvoma pa ni, da gre za senatorje. Eden pravi, da je Trump predlog predstavniškega doma opredelil kot trikrat zlobnega in pribil, da je treba biti bolj velikodušen in prijazen do ljudi. Drugi vir pa pravi, da je predsednik predlog predstavniškega doma opredelil z besedo, ki ni za v medije. Za zdaj še ni jasno kaj Trumpa moti v predlogu, ki ga je doslej hvalil na ves glas.

Po srečanju s senatorji je predsednik odpotoval v Wisconsin na še eno v vrsti svojih srečanj s tako imenovanimi žrtvami obamacare. Gre za posameznike, ki trdijo, da so se jim premije zdravstvenega zavarovanja povišale in za to krivijo Obamovo reformo. Premije so sicer v ZDA hitro naraščale tudi pred obamacare, ko okoli 20 milijonov ljudi ni imelo dostopa do zdravstvenih storitev kot ga ima danes.

Večina Američanov se glede na ankete strinja, da je potrebno Obamovo reformo popraviti ne pa nujno uničiti.