Donald Trump s kriznimi ukrepi, test za koronavirus Melanie Trump negativen

Panika v ZDA

24. 3. 2020, 09:47 | Aktualno | Vir: STA

              Donald Trump s kriznimi ukrepi, test za koronavirus Melanie Trump negativen (foto: profimedia) profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek na novinarski konferenci dejal, da je podpisal izvršni ukaz proti kopičenju zaščitne zdravstvene opreme proti koronavirusu. Sporočil je tudi, da se je prva dama ZDA Melania Trump testirala za koronavirus, test pa je bil negativen.

Pravosodni minister ZDA William Barr je dejal, da je ministrstvo že sprožilo preiskave podjetij in posameznikov, ki kopičijo maske, ventilatorje, rokavice in drugo zaščitno zdravstveno opremo ter dvigujejo cene. "Če sedite na skladišču z maskami, vam bomo prišli trkat na vrata," je dejal Barr.

Trump je pred novinarsko konferenco tvitnil, da Američani azijskega izvora v ZDA niso krivi za koronavirus, in jih je potrebno zaščititi. Potem, ko že nekaj dni namesto koronavirus uporablja izraz kitajski virus, je opazil, da narašča število verbalnih in fizičnih napadov na Azijce po ZDA.

Največ polemik pa je po novinarski konferenci sprožila Trumpova nestrpnost z ukrepi za preprečevanje širitve okužbe.

Zagotovil je, da ne bo dovolil dolgotrajne škode ameriški ekonomiji in bo čez teden dni razmislil, kako naprej. "Amerika bo kmalu spet odprta za posle. Ne bomo dovolili, da se to spremeni v dolgotrajni finančni problem. Zdravilo ne sme biti hujše od bolezni," je dejal Trump.

Pojasnil je, da bodo zaradi sedanjih ukrepov nastali veliko večji problemi.

"Če bo zaprtje trajalo več mesecev, bo najbrž veliko več smrti zaradi tega kot pa zaradi virusa," je dejal Trump.

Zdravstveni strokovnjaki medtem poudarjajo, da je najpomembneje najprej ustaviti širitev virusa, ki je do ponedeljka zvečer okužil 44.000 Američanov, zaradi koronavirusne bolezni pa je umrlo 560 ljudi.

Tudi Trumpov senatni zaveznik Lindsey Graham iz Južne Karoline je sporočil, da je potrebno poslušati strokovnjake, ker brez nadzora nad virusom ne bo delujoče ekonomije.

Spori v Beli hiši

Spor v Beli hiši med zagovorniki enega in drugega pristopa pa se zaostruje.

Zdravstveni strokovnjaki napovedujejo usodo Italije, če ne bodo omejili širjenja virusa, po drugi strani pa Trumpa jezi prihod recesije prav v času pred volitvami.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je že napovedal, da Center za nadzor nad boleznimi (CDC) raziskuje možnost, da se tudi tistim, ki so bili izpostavljeni virusu, za dva tedna dovoli vrnitev na delo z zaščitnimi maskami in rokavicami.

Banka Morgan Stanley napoveduje, da bo v drugem četrtletju letošnjega leta negativna rast kar minus 30 odstotkov, stopnja brezposelnosti pa se bo dvignila na 12,8 odstotka. Pa še to v primeru, da se bo stanje začelo aprila počasi normalizirati.

ZDA nimajo enotnega odgovora na koronavirus. Trump je uvedel izredne razmere, kar pa pomeni le nasvet Američanom, naj se ne družijo v skupinah, večjih od deset ljudi. Obudil je zakon o vojni proizvodnji, ki ga še ni uveljavil z naročilom podjetjem, naj proizvajajo to, kar v ZDA najbolj potrebujejo. Šole, restavracije, javne prireditve in ostalo zapirajo guvernerji zveznih držav.

Trump je hkrati z napovedjo odprtja ekonomije dejal, da bo guvernerjem pustil proste roke za ostre ukrepe proti koronavirusu.

Guvernerji kontra Trumpu

Trump govori o odprtju ekonomije, vse več guvernerjev pa se odloča obratno. New Yorku, Kaliforniji in drugim državam, kjer so podobne ukrepe že uvedli, so se v ponedeljek s prepovedjo druženja več kot dveh oseb in zaprtju nenujnih poslov, kot so bari in restavracije, pridružile še Louisiana, Indiana, Zahodna Virginija, Wisconsin, Massachussets, Virginija, Maryland in Južna Karolina. Guverner Louisiane John Bel Edwards je sporočil, da je rast okužb v njegovi državi najhitrejša na svetu. Do ponedeljka je bilo okuženih 1172 ljudi, 32 pa jih je umrlo.

V mestnem območju New Yorka je okužen eden na 1000 prebivalcev, kar je petkrat več kot kjerkoli drugje po ZDA. Doslej je bilo pozitivnih 28 odstotkov vseh testov in koordinatorka delovne skupine vlade ZDA proti koronavirusu Deborah Birx je dejala, da je to dokaz, da je virus v New Yorku prisoten že več tednov. Drugje po ZDA je povprečje pozitivnih testov osem odstotkov.

V državi New York se je število okužb do ponedeljka zvečer povzpelo na skoraj 21.000, zaradi koronavirusa je umrlo 158 ljudi, od tega 100 v mestu.

Guverner Floride Ron DeSantis, ki je več kot teden dni kljuboval pozivom, naj zapre plaže, kjer so množično rajali študenti na spomladanskih počitnicah, je v ponedeljek ukazal, da morajo vsi obiskovalci iz New Yorka za 14 dni v karanteno in to samostojno, ne k družini ali prijateljem. Ni pojasnil, kako bodo to izvedli.

Narašča namreč število okužb med študenti, ki so se vrnili domov s Floride, in ti študenti, ki jim ni bilo mar za koronavirus, ker da naj bi prizadel le starejše, okužbe širijo naprej. Tretjina primerov okužb v ZDA je sicer v starostni skupini od 20 do 44 let, 20 odstotkov okuženih mladih je hospitaliziranih.