Donald Trump se je v Portoriku obnašal kot slon v trgovini s porcelanom!

5. 10. 2017, 10:17 | Aktualno | Vir: STA

              Donald Trump se je v Portoriku obnašal kot slon v trgovini s porcelanom! (foto: profimedia) profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump se je te dni mudil v Portoriku, katerega že tako revno prebivalstvo je prizadela še nedavna nevihta. Na tem obisku je izrekel toliko neumnih in žaljivih izjav ter se po mnenju mnogih vedel naravnost 'ostudno', da je Twitter na ta račun skoraj pregorel.

Med drugim je Donald Trump na koncu obiska Portorika v torek zvečer v izjavi za televizijo Fox News dejal, da bodo morali Portoriku odpisati dolg, od katerega se lahko Wall Street kar poslovi. To je povzročilo krepko zmanjšanje vrednosti obveznic od ZDA odvisnega ozemlja.

Portoriko je trenutno v neke vrste stečajni zaščiti, saj se mu je nabralo okoli 50 milijard dolarjev dolga za pokojnine in več kot 70 milijard dolarjev dolga z izdajo obveznic. Direktor za proračun Bele hiše Mick Mulvaney je v sredo zatrjeval, da predsednika ne gre jemati resno, saj bo moral Portoriko najti način, da popravi finančne napake v času zadnje generacije.

Nekateri analitiki Wall Streeta Trumpa niso vzeli resno in so zanemarili njegovo izjavo o nameri po odpisu dolga imetnikom obveznic, kar sploh ne bi bilo zakonito. Šlo naj bi pač za zgolj populistično izjavo, ko je rekel, da se bo moral Wall Street posloviti od tega denarja.

Razburil pa je tudi z drugimi izjavami in obnašanjem, na kar se je javnost seveda odzvala z veliko ogorčenja.

Trump se je med obiskom Portorika tako hvalil, kaj vse je njegova vlada naredila za pomoč otoku, županja prestolnice San Juan Carmen Yulin Ruiz, s katero se besedno spopadata že nekaj časa, pa je opomnila, da je šlo le za 17 minut nastavljanja pred kamerami brez kakršnegakoli resnega pogovora o poteku pomoči.

Skupaj z drugimi je bila posebej kritična do Trumpa zaradi prizora, ko je med ljudi metal zavoje papirnatih brisač in se pri tem nastavljal, kot da meče na koš. Prizor je označila za "groznega in ostudnega", obisk Trumpa pa ocenila kot žaljivega.

Trump je delil tudi baterijske svetilke in trdil, da jih ljudje več ne potrebujejo, čeprav 90 odstotkov prebivalcev še vedno nima elektrike.

Izjavil je tudi, da jo je Portoriko še dobro odnesel, saj da je bilo smrtnih žrtev samo 16, številko pa primerjal z več tisoč mrtvimi med orkanom Katrina leta 2005. Kmalu zatem se je sicer število smrtnih žrtev povečalo na skoraj 40, saj reševalci le počasi dobivajo dostop do odročnih predelov in smrtni davek orkana Marie bo še naraščal.

Županja je glede njegove primerjave s Katrino dejala, da je s tem minimaliziral njihovo trpljenje. "Veste kaj. Umirajo. Nimajo zdravniških virov," je izpostavila za MSNBC. Njegovo izjavo, da je pomoč Portoriku zamajala zvezni proračun, pa je označila za žaljivo do Portoričanov.

Obtožila ga je, da ni pokazal nobenega interesa, da bi ponudil roko trpečim, kar pa po njenih besedah ne velja za njegovo osebje, ki ima povsem drugačen pristop, navaja britanski BBC.

Trump je po obisku dejal, da je preživel odličen dan v Portoriku in da je bil sprejem večinoma zelo topel, razen nekaj lažnih novic lažnih medijev.