Donald Trump: "ZDA so pripravljene na vojno s Severno Korejo bolj kot kadarkoli prej."

24. 5. 2018, 19:16 | Aktualno | Vir: STA

              Donald Trump: "ZDA so pripravljene na vojno s Severno Korejo bolj kot kadarkoli prej." (foto: profimedia) profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v prvi izjavi po pisni odpovedi napovedanega vrha s severnokorejskim voditeljem Kim Jongom-unom dejal, da sta Južna Koreja in Japonska pripravljeni nositi velik del bremena vojaških operacij, če bodo ZDA prisiljene napasti Severno Korejo.

Iz urada južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina, ki se je pravkar vrnil iz Washingtona, je kmalu po Trumpovi odpovedi vrha 12. junija v Singapurju prišlo sporočilo, da so bili dobesedno ujeti na levi nogi. V Seulu so porabili nekaj ur za preučevanje Trumpovega pisma in razvozlavanje pomena njegovih besed.

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je v kongresu zavračal vprašanja o tem, ali je Trump pred svojo odločitvijo obvestil zaveznike, ki so najbližji sosedi Severne Koreje. Dejal je le, da je sam sodeloval pri odločanju in z Južno Korejo tesno sodelujejo.

Trump naj bi si bil premislil, ker je državna uradnica Severne Koreje podpredsednika ZDA Mika Pencea označila za političnega bedaka in nevedneža ter namignila na možnost jedrske vojne. Pence je v sredo zvečer povedal, da ZDA v primeru dogovora še vedno ne bodo ščitile Kima. Trump je v svojem pismu potem ponovno spomnil, da ima večje jedrskega zaloge.

V izjavi po pismu je Trump dejal, da upa, da vojna s Severno Korejo ne bo potrebna in se bodo v prihodnjih mesecih glede prihodnosti Severne Koreje zgodile pozitivne stvari. "Če pa se to ne bo zgodilo, so ZDA pripravljene bolj kot kadarkoli prej," je dejal Trump in dialog med državama se vrača na raven iz lanskega leta, ko je Kim Trumpa označeval za bedaka, Trump pa Severnokorejca za raketnega možiclja.

Za zdaj še ni tam, ker je Trump dejal, da čaka, ali se bo Kim vrnil h konstruktivnemu dialogu. Začeti ga bo moral Kim, ker je po Trumpovih besedah kriv za razvoj dogodkov in v tem času se bodo sankcije in kampanja maksimalnega pritiska na Severno Korejo nadaljevale. "Vojska je pripravljena, da odgovori na neumno in nepremišljeno dejanje Severne Koreje," je še povedal predsednik ZDA.