Donalda Trumpa pozivajo k odstopu zaradi spolnih nadlegovanj

12. 12. 2017, 10:55 | Aktualno | Vir: STA

              Donalda Trumpa pozivajo k odstopu zaradi spolnih nadlegovanj (foto: profimedia) profimedia

Štirim senatorjem, ki predsednika ZDA Donalda Trumpa pozivajo k odstopu zaradi spolnega nadlegovanja in napadov na ženske, se je v ponedeljek pridružila newyorška demokratka Kirsten Gillibrand. Opozorila je, da bo kongres v nasprotnem primeru uvedel preiskavo. K preiskavi so kongres pozvale tudi štiri ženske, ki Trumpa obtožujejo napada.

Po poplavi obtožb o spolnem nadlegovanju in napadih v ZDA, ki se je začela s producentom Harveyjem Weinsteinom in razširila tudi v politiko, so se ponovno pojavile ženske, ki so Trumpa že lani pred volitvami obtožile spolnih napadov.

Gillibrandova je pred časom dejala, da bi moral zaradi škandala s pripravnico Monico Lewinsky in drugih žensk v 90. letih odstopiti tudi demokrat Bill Clinton, nazadnje pa je bila med tistimi, ki so zahtevale odstop kolega iz Minnesote Ala Frankena. Ta je to tudi storil.

Gillibrandova je na televiziji CNN menila, da so obtožbe proti Trumpu zelo verodostojne in številne, zato mora Trump odstopiti. Pred njo so podoben poziv izdali neodvisni senator iz Vermonta Bernard Sanders, Jeff Merkley iz Oregona, Ron Wyden iz Oregona ter Cory Booker iz New Jerseyja.

Booker se te dni mudi v Alabami, kjer skuša prepričati demokrate, naj pridejo volit za demokrata Douga Jonesa v senatni tekmi proti republikancu Royu Mooru, ki je obtožen zalezovanja in napadov na mladoletnice. Trump je Mooru izrazil vso podporo.

"Imamo predsednika, ki je na posnetku priznal, da je napadel ženske. Upam, da je pozoren na vse, kar se dogaja in bo odstopil," je že prejšnji teden tvitnil Sanders.

Booker pa je dejal, da je vse, česar sta kredibilno obtožena Moore in Trump, veliko hujše od tistega, česar je bil obtožen Franken, ki je odstopil. Nekdanji komik Franken je izsiljeval in kradel poljube ter trepljal ženske po zadnjici. Pustil se je tudi fotografirati, kot da spečo kolegico grabi za oprsje.

Moora kopica žensk obtožuje, da jih je pred desetletji, ko je bil tožilec v Alabami, zalezoval in napadal, ko so bile mladoletne. Trump pa se je legendarno hvalil, da lahko z ženskami počne vse, kar hoče, ker je slaven. Tudi grabi za mednožje, pa se menda ne bodo pritožile.

V ponedeljek so štiri ženske, ki Trumpa obtožujejo spolnega napada, javno pozvale kongres, naj uvede preiskavo proti predsedniku. Upajo, da se bo sedaj, ko vlada takšno ogorčenje proti spolnim napadalcem, kaj le spremenilo.

Trump zaradi tega seveda ne bo odstopil, čeprav se odstopi drugih in odpuščanja kar vrstijo. Revija New Yorker je v ponedeljek sporočila, da je odpustila dopisnika iz Washingtona Ryana Lizzo, ki pa obtožbe o neprimernem spolnem obnašanju odločno zanika.

Obtožila ga je anonimna ženska, uredništvo ji verjame in revija je izgubila znanega in doslej spoštovanega novinarja, ki namiguje, da gre za maščevanje ženske, s katero je imel razmerje. Revijo obtožuje, da je naredila grozno napako.

Po drugi strani pa je obtožbe štirih žensk, da jih je nadlegoval, potrdil znani ameriški kuharski mojster in lastnik številnih znanih restavracij v New Yorku, Los Angelesu, Las Vegasu, Singapuru in drugih mestih Mario Batali. V ponedeljek si je zaradi tega za nedoločen čas vzel dopust od svojih poslov in televizijskih nastopov.