Potrdili tri okužene, ki so bili na potovanju v Maroku

5. 3. 2020, 20:02 | Aktualno | Vir: STA
Potrdili tri okužene, ki so bili na potovanju v Maroku (foto: profimedia) profimedia

V Sloveniji so danes potrdili še dva primera okužbe z novim koronavirusom, obe osebi sta bili v tesnem stiku s prvim okuženim. S potrditvijo okužbe so po državi začeli sprejemati previdnostne ukrepe, ministrstvo za delo pa je pripravilo osnutek interventnega zakona o subvencioniranju polnega delovnega časa za čas čakanja na delo doma.

Prvi primer potrjene okužbe je bil pri starejšem Ljubljančanu, ki je minuli konec tedna pripotoval iz Maroka skozi Italijo in je zbolel za boleznijo covid-19, ki jo povzroča ta koronavirus. Epidemiologi so ugotovili, da je bil v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi osebami.

Zdravnica, ki ga je tam pregledala, nato pa z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra, je danes ostala doma. Med pregledom moškega je nosila zaščitno opremo. Še isti večer so v prostorih zdravstvenega doma opravili zračenje in razkuževanje.

Od njega se je okužila druga oseba, pri kateri so potrdili okužbo. Z njim je bil namreč v tesnem kontaktu, skupaj sta potovala v in po Maroku. Medtem ko je bil test tretje osebe, ki je bila prav tako v tesnem kontaktu z obolelim, negativen. Drugi okuženi je sicer zdrav, brez kliničnih znakov, so ga pa, tako kot prvi primer, vseeno sprejeli na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Tudi tretji okuženi je bil njun sopotnik, več podatkov pa o tem primeru za zdaj še znanih. Danes do 18. ure so sicer na okužbo s koronavirusom testirali 433 oseb.

Okuženi so bili na desetdnevnem potovanju po Maroku, ki je potekalo v organizaciji slovenske turistične agencije. V skupini je bilo 15 ljudi, od tega 12 iz Slovenije in tri iz Hrvaške, je STA izvedela od enega od udeležencev potovanja.

Tudi voznik kombija GoOpti, s katerim se je prvi okuženi z beneškega letališča Marco Polo v Slovenijo peljal v Slovenijo pa je že v postopku testiranja in izolacije, so za STA pojasnili v družbi.

Dodatni previdnostni ukrepi že v teku

Zdravstveni sistem je pripravljen na trenutno situacijo, ni nobenih razlogov za paniko, pa je danes, sicer še pred drugo potrjeno okužbo, poudaril minister za zdravje Aleš Šabeder. Odhajajoči premier Marjan Šarec pa je zavrnil očitke, da so skrivali prvo okužbo.

Danes so na ministrstvu za zdravje potekala dodatna usklajevanja s ključnimi deležniki, sestala se je tudi koordinacijska skupina za nalezljive bolezni. Po vseh sestankih pa vsa navodila in protokoli ostajajo enaki, je na večerni novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek.

Sicer pa po Sloveniji sprejemajo previdnostne ukrepe. Nizajo se odpovedi dogodkov, nekaj posameznikov, ki so bili v stiku z okuženimi, se je samoizoliralo. Že v minulih dneh so bolnišnice uvajale prepovedi obiskov, na vhodih v mnoge zdravstvene domove preverjajo vsakega prišleka.

V gospodarstvu ob tem opozarjajo, da potrebujejo jasno usmeritev, kako se soočati s trenutnimi razmerami in kako ravnati v naslednjih tednih in mesecih. Opozarjajo, da bodo številna proizvodna podjetja v prihodnjih 14 dneh zaradi težav na Kitajskem občutila trganje dobaviteljskih verig. Ocenjujejo tudi, da bo prišlo do opaznega upada prodaje.

V Gospodarski zbornici Slovenije so med možnimi ukrepi izpostavili čakanje na delo, delo na domu ter finančno podporo za začasno premostitev likvidnostnih težav. Ministrstvo za delo je prav danes popoldne objavilo priporočila delodajalcem glede odrejanja dela v izjemnih okoliščinah. Po poročanju Radia Slovenija pa je pripravilo tudi osnutek interventnega zakona o subvencioniranju polnega delovnega časa za čas čakanja na delo doma. V trenutnem predlogu je predvideno 40-odstotno sofinanciranje.

V nekaterih slovenskih turističnih agencijah, predvsem tistih, ki tuje turiste vodijo v Slovenijo, že opažajo konkreten upad posla. Po zakonu o varstvu potrošnikov imajo sicer določene pravice do povračila v primeru odpovedi potovanj in rezervacij le tisti, ki odpovedujejo paketna potovanja, rezervirana preko agencije.

Virus se medtem širi po svetu

Virus se medtem še naprej širi po svetu. Z njim se je okužilo več kot 96.000 ljudi, okoli 3300 pa jih je umrlo. Na Kitajskem so zabeležili okoli 80.500 potrjenih okužb, umrlo pa je 3014 ljudi. Največ žrtev izven Kitajske je virus zahteval v Italiji, in sicer 148. Tam je okuženih 3858 ljudi. Vlada je predstavila 7,5 milijarde evrov vreden načrt za boj proti bolezni in njenim posledicam. Največ okuženih izven Kitajske je v Južni Koreji, in sicer več kot 6000. Prva primera so danes zabeležili v Bosni in Hercegovini ter Južni Afriki, v Švici in Veliki Britaniji pa je virus zahteval prvo smrtno žrtev.

Vse več držav prepoveduje vstop ljudem, ki prispejo iz držav z velikim številom okuženih.

To je med zadnjimi za tiste, ki pridejo iz Južne Koreje, napovedala Avstralija. To je pred njo storilo že 35 držav. V 22 državah morajo tisti, ki pridejo iz Južne Koreje, v karanteno. Izrael je napovedal, da od petka ne bodo dovolili vstopa tistim, ki bodo prispeli iz Nemčije, Francije, Španije in Avstrije.

Države, v katerih se je virus razširil, pa z namenom zajezitve širjenja virusa, zapirajo šole. Po podatkih Unesca je tako zaradi virusa doma več kot 290 milijonov otrok, od tega skoraj 10 milijonov v Italiji.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri