Doslej umrli v ljubljanskem UKC starejši od 60 let s pridruženimi boleznimi

Okuženih 33 zaposlenih

9. 4. 2020, 12:04 | Aktualno | Vir: STA

              Doslej umrli v ljubljanskem UKC starejši od 60 let s pridruženimi boleznimi (foto: UKC Ljubljana) UKC Ljubljana

Vsi umrli s covidom-19 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so bili starejši od 60 let in s pridruženimi drugimi boleznimi, je v izjavi za medije pojasnila Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Prisotnost novega koronavirusa so dokazali pri 33 zaposlenih, večina se jih je okužila v domačem okolju.

Po doslej znanih podatkih naj bi se okužba samo v enem primeru prenesla z bolnika na zaposlenega, je pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Po besedah Logarjeve se zaposleni, ki so se okužili v prvem valu, postopoma že vračajo v delovni proces. Okuženi sicer prihajajo z različnih oddelkov, vsakega posebej pa so tudi ustrezno epidemiološko obravnavali.

V zadnjih dneh se je porast bolnikov s covidom-19 ustavil, se pa številka zaenkrat še ne zmanjšuje, pojasnil Poklukar. Predvidoma po velikonočnih praznikih bodo ob sedanjih trendih epidemije začeli s postopnim odpiranjem specialističnih ambulant. Vse doslej prispete napotnice v UKC bodo ponovno ocenili nujnost obravnavne posameznih bolnikov, je še napovedal prvi mož UKC.

Na navadnem oddelku infekcijske klinike je sicer hospitaliziranih 33 bolnikov s covidom-19, vseh 13 na intenzivnem oddelku pa je mehansko ventiliranih. Po besedah Logarjeve so nekateri že v postopku odklapljanja z umetnega predihavanja pljuč, vendar še niso v fazi, da bi jih lahko varno odklopili z ventilatorjev.

Bolniki so še vedno hospitalizirani tudi na ortopedski kliniki, kapacitet še ne morejo začeti zmanjševati. A prostih postelj za bolnike, ki jih je treba sprejeti v bolnišnico, je dovolj, je zagotovila.

Kot je še pojasnila, je med hospitaliziranimi več moških, večina na oddelku je starih med 50 in 60 let. Na račun bolnikov iz domov za starejše pa je povprečna starost bolnikov na oddelku 68 let.

Za zdaj na infekcijski kliniki še uspejo zagotavljati normalne delovne pogoje z nekaj prilagoditvami. Največja obremenitev je na intenzivni negi, kjer delajo v 12-urnih turnusih. "Naporno je, ker ni normalnega bioritma," je razmere opisala Logarjeva.

Opozorila je še, da so vse ostale bolezni vedno prisotne. "Nekdo, ki ima vročino, lahko ima pljučnico ali kako drugo bolezen," je dejala. Poleg tega so z višjimi temperaturami postali aktivni tudi klopi, ki prenašajo klopni meningoencefalitis. Nekaj bolnikov s to boleznijo že zdravijo v UKC.