Dr. Tomaž Gantar: »Obrazec je korekten, takšne postopke poznajo tudi po drugih državah!«

Obrazci niso seznami

5. 6. 2020, 11:59 | Aktualno | Piše: N.Z.

              Dr. Tomaž Gantar: »Obrazec je korekten, takšne postopke poznajo tudi po drugih državah!« (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Sinočnja oddaja Tarče na TV Slovenija, ki problematizira posebne obrazce, s katerimi so na pragu epidemije novega koronavirusa v Sloveniji domovom za ostarele naložili oceno zdravstvenega stanja oskrbovancev, je razburila veliko duhov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v oddaji, ki so se jo udeležili tudi zdravnik v Domu starejših občanov Kamnik Igor Muževič, zdravnik in poznavalec zdravstvenega sistema Dušan Keber in Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, deloval pomirjujoče, predvsem pa vztrajal, da omenjeni ’obrazci niso seznami, saj gre za obrazec, ki je že od začetka objavljen na spletni strani ministrstva in torej ni nobena skrivnost’.

»Obrazec je pripravila koordinatorka Republike Slovenije za paliativo. Ta obrazec je korekten in mislim, da bi takšen obrazec moral imeti vsak oskrbovanec v svojem kartonu. Obrazec vsebuje podatke o posameznem oskrbovancu v optimalnem stanju, ki služijo temu, da v primeru akutno zbolelega pride zdravnik in lahko sprejme odločitev. Takšne postopke poznajo tudi po drugih državah.«

Minister za zdravje je v nadaljevanju oddaje še poudaril, da je ministrstvo izrecno opozorilo, da se v institucijah, kjer ni okuženih bolnikov, ne izvajajo konziliarni pregledi.

"In iz obrazcev je razvidno, da če se zdravnik, ki se sooča z akutno obolelim, odloči, da potrebuje konziliarni pregled, takrat z ustrezno napotnico to dokumentira in konziliarni pregled je opravljen."

Dr. Tomaž Gantar je za konec še napovedal, da bo ministrstvo predlagalo nadzor, da bi ugotovili, ali morda posamezni koordinatorji morda preglede niso naročali mimo opredeljenih smernic. Če bi se ugotovilo, da je bilo temu tako, bo od posameznih koordinatorjev zahteval tudi odgovore.