Druga dva Slovenca z ladje Diamond Princess sta že doma

Letalo je pristalo v Mariboru

22. 2. 2020, 11:37 | Aktualno | Vir: STA

              Druga dva Slovenca z ladje Diamond Princess sta že doma (foto: profimedia) profimedia

V Slovenijo sta se danes vrnila še dva potnika z ladje Diamond Princess, je na novinarski konferenci potrdil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Prispela sta s hrvaškim državljanom na mariborsko letališče, kjer so oba znova testirali na novi koronavirus in sta bila znova negativna. Dva tedna dni bosta v samoizolaciji na domu.

Z Japonske sta se slovenska državljana v Evropo vrnila z evakuacijskim italijanskim letalom skupaj z drugimi državljani EU. Vzleteli so iz Tokia, nato pa se prek Berlina v Slovenijo vrnila s komercialnim letalom. "Polet je organizacijsko in sicer z rahlo časovno zamudo potekal tako, kot je bilo načrtovano," je povedal Šter. Ocenil je še, da Slovenija ravna z najvišjo možno odgovornostjo.

Na prvem letalu z Japonske so bili državljani osmih držav, na letalu, s katerim sta pripotovala Slovenca, pa je bil tudi državljan Hrvaške. Po informacijah slovenskega zunanjega ministrstva je že prispel na Hrvaško. Hrvaškega državljana so po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek takoj po sestopu z letala prevzeli predstavniki hrvaških oblasti. S slovenskega ministrstva za zdravje so popoldne sporočili, da je tudi odvzeti bris hrvaškega državljana negativen.

Tako kot prva dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess, ki sta se v Slovenijo vrnila v četrtek, bosta tudi potnika, ki sta se vrnila danes, pod 14-dnevnim zdravstvenim nadzorom, je napovedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vsak dan bo z njima v stiku epidemiolog, nadaljevali pa bodo tudi virološki nadzor: odvzemali jima bodo kužnine, brise in vzorce zgornjih dihal in ju mikrobiološko testirali. "Čeprav sta bila zdaj negativna, ju bomo naprej testirali, da bomo lahko popolnoma prepričani, da smo na varni strani," je dejala Sočanova.

Za samoizolacijo na domu so se po besedah Repar Bornškove odločili po dobri preučitvi situacije potnikov, ki so se vrnili v Slovenijo, in ugotovili, da imajo pogoje za izolirano bivanje od drugih. Po zagotovilih pristojnih so premislili podrobnosti bivanja v karanteni.

Kot je pojasnila Sočanova, jim mora nekdo prinesti hrano in druge potrebščin tako, da ne pride z njimi v neposreden stik. "Če se bo sproti pojavil kak problem, ga bomo reševali na način, da se bo zmanjšalo tveganje za kakršenkoli prenos okužbe," je napovedala Sočanova in hkrati poudarila, da se moramo zavedati, da so to, glede na dosedanja testiranja, zdrave osebe.

Slovenske pristojne službe so tudi v stalnem stiku z dvema Slovencema, ki sta okužena z novim koronavirusom in sta trenutno v bolnišnici na Japonskem. "Počutita se dobro. Sta brez povišane telesne temperature, ne kašljata," je Repar Bornškova opisala njuno stanje. Dvakrat na dan se tudi slišita s slovenskim infektologom.

Danes sicer mineva šesti dan, odkar so jima na Japonskem odvzeli bris, je spomnila državna sekretarka. "Bilo je rečeno, da bosta v bolnišnici 12 dni. Preden bi eventualno lahko odšla, je treba v razmaku najmanj 24 ur opraviti dve testiranji, ki morata biti negativni," je pojasnila. Zaenkrat novih podatkov o njuni vrnitvi tako še nimajo.