Države predstavile načrte rahljanja ukrepov

Ministri EU že o odpiranju meja

28. 4. 2020, 19:37 | Aktualno | Vir: STA

              Države predstavile načrte rahljanja ukrepov (foto: Profimedia) Profimedia

Države so danes nadaljevale s predstavitvami načrtov rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, pri čemer jih vse več načrtuje množična testiranja. Notranji ministri EU pa so govorili o ponovnem odpiranju meja in uporabi aplikacij za sledenje širjenju okužb. Minister Aleš Hojs je bil glede odprtja meje s Hrvaško optimističen.

Vprašanje usklajenega sproščanja ukrepov na mejah, ki so jih države uvedle za zajezitev novega koronavirusa, je bilo ena osrednjih tem na videokonferenčnem zasedanju notranjih ministrov EU. "Nihče ni veliko obljubljal o odpiranju meja za turiste," je Hojs povzel razpravo.

Glede meje s Hrvaško je dejal, da bo Slovenija vezana na odločitve hrvaške vlade. A glede na dobre rezultate v povezavi s potekom koronavirusne bolezni 19 na Hrvaškem je prepričan, da je po optimističnem scenariju sproščanje mogoče že v drugi polovici maja.

V primeru italijanskih turistov bo po Hojsovih navedbah potrebno preverjanje zdravstvenega stanja tistih, ki bodo v državo vstopali. Ne glede na turistične in gospodarske težave izpostavlja previdnost ter poudarja, da bo Slovenija v odnosu do Italije zelo restriktivna in konservativna. O rokih ni želel govoriti.

Aplikacija

Ministri so govorili tudi o aplikacijah za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom. Hojs je pojasnil, sta na današnjem zasedanju Nemčija in Francija napovedali zelo verjetno uporabo te aplikacije, Češka in Poljska pa jo že uporabljata.

Aplikacijo za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom je treba najprej izrazito dobro predstaviti ljudem, saj brez njihovega zaupanja ne bo učinkovita, je izpostavil slovenski minister. V povezavi s to aplikacijo, ki je v Sloveniji ne pričakuje v kratkem, vidi kar nekaj težav.

V Svetu Evrope pa so glede aplikacij danes opozorili, da je treba pri njihovem razvoju in uporabi vzpostaviti primerne varovalke za zavarovanje osebnih podatkov in zasebnosti.

Več držav sledenje širjenju okužb s pomočjo aplikacije izpostavlja kot pogoj za sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki v Evropi poteka že približno dva tedna, maja pa se obeta še nadaljnje.

Avstrija

Podroben načrt opuščanja ukrepov je danes predstavila Avstrija, ki namerava 1. maja odpraviti omejitev gibanja na prostem. Takrat bodo glede na vladne načrte v Avstriji svoja vrata odprle vse trgovine in večina storitev. Od 4. maja bodo omilili tudi omejitve glede obiskov v domovih za starejše.

Bari in restavracije se bodo v Avstriji odprli sredi maja. Hoteli bodo lahko prve goste sprejeli 29. maja. V prihodnje bodo dovoljene prireditve z do desetimi udeleženci.

Grčija

V Grčiji bodo ukrepe začeli opuščati prihodnji ponedeljek. Odprli bodo okoli 10 odstotkov manjših trgovin, ki so jih zaprli 23. marca, med drugim knjigarne, trgovine s tehničnim blagom, frizerske salone. Večino ostalih trgovin bodo znova odprli 11. maja, nakupovalne centre pa 1. junija

11. maja se bodo v šole vrnili dijaki zadnjih letnikov srednjih šol, teden dni kasneje tudi ostali dijaki. 1. junija se bodo znova odprli hoteli in restavracije.

Srbija

V ponedeljek bodo medtem v Srbiji začeli uvajati mestni javni promet, vzpostavili bodo tudi železniški promet, odprli restavracije in lokale. Nakupovalne centre bodo znova odprli 8. maja. Vrtce pa nato 11. maja.

Francija

Takrat bodo začeli ukrepe rahljati v Franciji. Prav tako bodo odprli vrtce in osnovne šole ter večino trgovin. Zaprti bodo ostali trgovski centri, večji od 40.000 kvadratnih metrov, bari in restavracije.

Zbiranje na javnih krajih bo od 11. maja omejeno na 10 oseb. Dogodki z več kot 5000 udeleženci pa ne bodo dovoljeni do septembra. Ljudje bodo lahko v okviru sproščanja ukrepov 11. maja začeli znova potovati po državi brez posebne izjave, ki jo potrebujejo trenutno. Šli bodo lahko do 100 kilometrov od doma. Ukrepe bodo omilili samo v departmajih, kjer bodo razmere pod nadzorom.

Rusija

12. maja bi lahko medtem začeli rahljati v Rusiji, ki po ocenah ruskega predsednika Vladimirja Putina še ni dosegla vrha epidemije novega koronavirusa. V Rusiji so danes poročali o rekordnem dnevnem številu novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 6411 novih primerov, skupno 93.558.

Španija

Španska vlada je za razliko od drugih držav objavila načrt brez natančne časovnice, v katerem namerava omejitve odpraviti do konca junija v fazah od 0 do 3. Faza 0 je že v teku in med drugim vključuje izhode otrok na prosto od minule nedelje. Ostali ukrepi v tej fazi bodo predvidoma začeli veljati 4. maja.

V fazi 1, ki se bo na nekaterih španskih otokih začela že v ponedeljek, drugod pa predvidoma 11. maja, se bodo lahko postopoma odprli trgovine, restavracije in hoteli ob upoštevanju strogih omejitev glede števila obiskovalcev in varnostne razdalje. Sproščanje bo usklajeno v posamezni španski provinci ali na otoku. Tako se bodo lahko tudi ljudje do konca sproščanja ukrepov gibali zgolj znotraj svoje province ali otoka, na katerem živijo. Šole bodo ostale zaprte do septembra.

Estonija in Portugalska

Strategijo postopne odprave omejitev, ki ne vsebuje časovnice, je sprejela tudi estonska vlada. Na Portugalskem pa se bodo 2. maja iztekle izredne razmere, ki jih tamkajšnje oblasti ne nameravajo podaljšati.

Nemčija

Ukrepe za zajezitev covida-19 so že začeli rahljati v Nemčiji, kjer bo od srede uporaba zaščitnih mask v trgovinah obvezna po vsej državi. Od tam sicer poročajo, da se je stopnja kužnosti z 0,9 povečala na okoli ena.

Vse več držav ob sproščanju ukrepov napoveduje tudi množična testiranja ljudi. V Franciji bodo 11. maja začeli izvajati 700.000 seroloških testov na teden. Na Madžarskem bodo 18.000 ljudem testirali kri in sluz. Luksemburg pa načrtuje testiranje vseh 625.000 državljanov na okužbo z novim koronavirusom.

ZDA

Predsednik ZDA, najhuje prizadete države v pandemiji covida-19, Donald Trump je ob tem predstavil smernice zveznim državam za testiranje. Zagotovil je, da s tem v ZDA ne bo težav.

V več državah se sicer zaradi prekinitve letalskih povezav soočajo s pomanjkanjem testov in zaščitne opreme, tako da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pozvala k povečanju zmogljivosti za dostavo teh dobrin na območja, kjer se širi novi koronavirus, zlasti v Latinsko Ameriko.

Če najbolj ranljive države ne bodo dobile pomoči, bi se lahko po ocenah Mednarodnega reševalnega odbora (IRC) z novim koronavirusom okužila milijarda ljudi. Covid-19 pa bi lahko terjal več kot tri milijone življenj v več deset državah, kjer divjajo konflikti ali pa so razmere nestabilne.

Z novim koronavirusom se je po vsem svetu okužilo že več kot 3.060.000 ljudi, umrlo pa jih je več kot 212.000, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa.

Pripravil: Blaž Mohorčič