Dunajski odvetnik je priznal vpletenost v skriti posnetek v aferi Ibiza

25. 5. 2019, 15:56 | Aktualno | Vir: STA

              Dunajski odvetnik je priznal vpletenost v skriti posnetek v aferi Ibiza (foto: STA/Tamino Petelinšek) STA/Tamino Petelinšek

Dunajski odvetnik Ramin Mirfakhrai je priznal vpletenost v nastanek skritega video posnetka, ki je v Avstriji sprožil korupcijsko afero Ibiza. Ta je s položaja odnesla sedaj že nekdanjega avstrijskega podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja.

Mirfakhrai je v izjavi, ki jo je prek svojega odvetnika poslal medijem, zapisal, da je bil video "civilnodružbeno motiviran projekt", pri katerem je bil uporabljen pristop "raziskovalnega novinarstva", je na spletni strani danes poročal nemški časnik Bild.

S tem je dunajski odvetnik iranskih korenin, ki je po besedah bivšega vodje poslanske skupine avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Johanna Gudenusa veljal za enega od osumljenih za nastali video posnetek, potrdil svojo vpletenost.

Pri objavi videa je bil bistven "demokratično-politični in pravni razmislek". Na podlagi odzivov vpletenih politikov so dogodki nato dobili svojo dinamiko, je v izjavi med drugim pojasnil Mirfakhrai. Pri tem sicer ni razkril, kdo dejansko stoji za prevaro oziroma kdo je zanjo plačal, poroča britanska mreža BBC.

Obremenjujoči posnetek se je v javnosti pojavil minuli teden. V njem je bil donedavni vodja FPÖ Strache v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore svoji stranki pred volitvami leta 2017 pripravljen ponuditi poslovne pogodbe z vlado domnevni ruski vlagateljici.

V posameznih odlomkih sedem ur dolgega videa, ki je bil posnet v vili na španskem otoku Ibiza, po katerem je afera tudi dobila ime, je poleg Stracheja videti še njegovo soprogo in Gudenusa.

Strache je v petek napovedal ovadbo treh oseb, ki naj bi sodelovale pri prevari. Državno tožilstvo na Dunaju je medtem za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdilo, da je Strache ovadbo vložil in da jo sedaj preučujejo. Tožilstvo tudi preverja, ali so bili z nastankom in objavo videoposnetka kršeni avstrijski zakoni.

Afera Ibiza je v Avstriji povzročila hudo politično krizo. Svobodnjaki so zapustili vlado, avstrijski kancler in predsednik Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je po njihovem odhodu na njihove ministrske položaje imenoval strokovnjake in Avstrija je dobila prehodno vlado. Strache je po aferi odstopil tudi s položaja vodje FPÖ, Gudenus pa je zapustil stranko in odstopil s položaja vodje poslanske skupine.