Dušan Zorko predčasno zapušča položaj generalnega direktorja 2TDK

6. 10. 2020, 15:03 | Aktualno | Vir: STA

              Dušan Zorko predčasno zapušča položaj generalnega direktorja 2TDK (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Dušan Zorko predčasno zapušča položaj generalnega direktorja projektnega podjetja 2TDK, ki ga je nastopil januarja lani. O menjavi uprave družbe, katere član je poleg Zorka tudi Marko Brezigar, danes razpravlja nadzorni svet družbe, so za STA potrdili v projektnem podjetju.

Nadzorni svet podjetja 2TDK je Zorka za generalnega direktorja imenoval januarja lani. Na položaju je nasledil dotedanjega direktorja Žarka Sajića in postal tretji direktor podjetja, ki ga je leta 2016 za vodenje največjega infrastrukturnega projekta v državi ustanovila vlada Mira Cerarja. Najprej je družbo vodil Metod Dragonja.

Po poročanju portala Necenzurirano se je Zorko še pred današnjo sejo nadzornega sveta, ki ga vodi Robert Rožič, z nadzorniki dogovoril o sporazumnem odhodu. Če na to ne bi pristal, bi ga nadzorniki po informacijah portala razrešil zaradi krivdnih razlogov, povezanimi z velikimi zamudami pri gradnji 1,2 milijarde evrov vrednega projekta, za katere je odgovorno dosedanje vodstvo družbe.

V tem trenutku teče postopek oddaje glavnih del na projektu med Divačo in Koprom, pri čemer ne gre brez zapletov. V začetku septembra je 2TDK po napotkih Državne revizijske komisije upravičene ponudnike pozval k dopolnitvi predloženih dokazil o sposobnosti gradnje.

Revizorji so namreč razveljavili odločitev 2TDK o priznanju sposobnosti trem kitajskim gradbincem - China State Construction Engineering Corporation, China Railway Group in China Gezhouba Group v sodelovanju s slovenskim Ginexom - ter konzorciju turškega IC Ictas s sarajevskim Euro-Asfaltom, konzorciju Gorenjske gradbene družbe, novomeškega CGP in češkega Metroslava ter konzorciju dveh turških gradbincev YDA in Unitek.

Pod vodstvom sedanje uprave je projektno podjetje naredilo tudi več pomembnih korakov na poti uresničevanja projekta. Prejšnji mesec je Evropska komisija Sloveniji za projekt namenila še 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev za projekt, tako Zorko kot minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa sta tedaj izpostavila, da gre za pomembno etapno zmago, ki sta jo pripisala tudi dobremu sodelovanju med ministrstvom in projektnim podjetjem.

Zorka bo, kot še navaja portal Necenzurirano, na položaju zamenjal Pavle Hevka, predsednik nadzornega sveta Darsa. Do zdaj je bil zaposlen na državni Družbi za razvoj infrastrukture (DRI).