Dva nova primera okužbe z virusom Zahodnega Nila v Sloveniji

13. 9. 2018, 14:33 | Aktualno | Vir: STA

              Dva nova primera okužbe z virusom Zahodnega Nila v Sloveniji (foto: Profimedia) Profimedia

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so minuli teden prejeli dve novi prijavi okužbe z virusom Zahodnega Nila. Kot je zapisano na spletnih straneh NIJZ, sta se obolela najverjetneje okužila v pomurski oz. savinjski regiji. Obe zboleli osebi sta bili zdravljeni v bolnišnici in odpuščeni v izboljšanem stanju v domačo oskrbo.

NIJZ je do sedaj v letošnji sezoni zabeležil skupaj tri bolnike, okužene z virusom Zahodnega Nila.

V Laboratoriju za diagnostiko zoonoz in laboratoriju WHO, inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete v Ljubljani so v letošnji sezoni testirali že več kot 50 bolnikov na okužbo z virusom Zahodnega Nila. Pri vseh, razen pri omenjenih treh bolnikih, so okužbo izključili.

NIJZ sodeluje z ostalimi inštitucijami, predvsem z Zavodom za transfuzijsko medicino, Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke, veterinarsko stroko in ostalimi relevantimi deležniki z namenom, da se zagotavlja varna preskrba s krvjo, zagotavljajo.

Kot so zapisali, redno spremljajo podatke ostalih evropskih držav, posebno sosednjih držav. Letošnja sezona je intenzivna, kar potrjuje visoko število obolelih v Evropi. Pojav zbolelih v Sloveniji je v skladu s pričakovanji, saj se okužbe z virusom Zahodnega Nila pojavljajo v regijah, ki mejijo na Sloven