Dva od 42 Slovencev v velenjski karanteni sta okužena

28. 3. 2020, 14:44 | Aktualno | Vir: STA

              Dva od 42 Slovencev v velenjski karanteni sta okužena (foto: profimedia) profimedia

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri dveh od 42 Slovencev, ki so jih v petek pripeljali iz Madrida in jih nastanili v karanteni v velenjskem hotelu, so potrdili na ministrstvu za zdravje. Gre za dve mlajši osebi, ki se dobro počutita, tako da ostajata v karanteni v Velenju.

Po prihodu v karanteno v Velenje so vseh 42 ponovno testirali na okužbo z novim koronavirusom. Na testiranju v Španiji so bili namreč izvidi vseh negativni. Testiranje bodo ponovili čez šest in nato še čez 14 dni, je v petek pojasnil velenjski podžupan Peter Dermol.

Skrb za 42 nastanjenih Slovencev je prevzela velenjska občina, po Dermolovih navedbah jim zagotavlja prehrano, poskrbeli so za varovanje. Vsi nastanjeni so namreč v strogi karanteni in ne smejo zapuščati hotela niti svojih sob, hrano jim dostavljajo pred vrata.

Iz velenjske občine so naknadno sporočili, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) že stopil v stik z okuženima, prav tako so jima epidemiologi že posredovali nadaljnja navodila. Oba okužena kažeta lažje simptome koronavirusne bolezni 19. Naslednje testiranje je predvideno čez šest dni, zadnje pa ob koncu karantene.

Občina je skupaj z ostalimi deležniki že v petek sprejela vse potrebne varnostne in zaščitne ukrepe, tako da novi ukrepi v tem trenutku v dogovoru z NIJZ niso potrebni, so še zapisali.