Dva scenarija nadaljevanja epidemije pri nas: ali nas marca čaka poslabšanje, ali pa do maja vse skupaj izzveni

Slovenski sev kriv za slabe razmere?

2. 2. 2021, 08:57 | Aktualno

              Dva scenarija nadaljevanja epidemije pri nas: ali nas marca čaka poslabšanje, ali pa do maja vse skupaj izzveni (foto: Shutterstock) Shutterstock

Ob trenutnih kazalnikih razvoja epidemije napovedi niso optimistične. V oranžno fazo, ki med drugim predvideva, da se v šole lahko vrnejo tudi ostali učenci in dijaki, bi lahko na državni ravni prišli šele čez nekaj mesecev, napovedujejo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS). 

Napovedi namreč kažejo, da bo sredi marca kužnejša angleška različica virusa postala prevladujoča, krivulje pa se bodo spet obrnile navzgor. 

Dr. Leon Cizelj z IJS je za TV Slovenija povedal: "Smo v zelo zelo počasnem ustavljanju. Novi sev virusa, ki se bo prej ali slej okrepil v Sloveniji, utegne delovati ravno v nasprotno smer in nas morebiti prej poriniti v črno fazo, preden bomo prišli nazaj v oranžno."

Nakazuje se, da bo novi bolj kužen sev postal dominanten že sredi marca in da se bodo takrat krivulje spet obrnile navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni. Negotovosti teh ocen so velike. IJS

Nakazuje se, da bo novi bolj kužen sev postal dominanten že sredi marca in da se bodo takrat krivulje spet obrnile navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni. Negotovosti teh ocen so velike.

Vseeno, pravijo na IJS, je mogoč tudi bolj optimističen scenarij. Če bi v Sloveniji že dolgo prevladovala zelo nalezljiva različica, na IJS so jo poimenovali kar slovenska različica, bi to pojasnilo, zakaj smo, v primerjavi z drugimi državami, v jesensko-zimskem času pri obvladovanju epidemije tako neuspešni. Če bi torej to držalo in bi že nekaj mesecev živeli z bolj nalezljivim virusom, bi epidemija ob nespremenjenem obnašanju še naprej slabela. S cepljenjem in prekuževanjem bi epidemija tako do maja ali junija izzvenela. 

Dr. Maja Rupnik iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je za TV Slovenija ob tem povedala: "Nove variante lahko pravzaprav nastanejo kjerkoli in kadarkoli, zato bi bilo po eni strani možno, da imamo v Sloveniji neki svoj slovenski sev, ampak naši rezultati tega zaenkrat ne kažejo."