Eden od glavnih aktivistov gibanja rumenih jopičev Jerome Rodrigues ustreljen v oko z gumijasto kroglo

27. 1. 2019, 16:30 | Aktualno | Vir: STA

              Eden od glavnih aktivistov gibanja rumenih jopičev Jerome Rodrigues ustreljen v oko z gumijasto kroglo (foto: profimedia) profimedia

Eden vodilnih aktivistov protivladnega gibanja rumenih jopičev Jerome Rodrigues je bil na izgredih protestov v soboto v Parizu ustreljen z gumijasto kroglo. Kot je danes sporočil njegov odvetnik, je utrpel hudo poškodbo očesa, obstaja tudi bojazen, da bo do konca življenja invalid.

"V šoku je. Do konca življenja bo invalid. To je tragedija zanj in njegovo družino," je dejal odvetnik Philippe de Veulle za televizijo BFM.

Odvetnik je dodal, da bo zaradi poškodbe vložil pritožbo proti policiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rodriguesa so po incidentu prepeljali v bolnišnico, kjer je noč preživel v umetni komi. Aktivist je za televizijo LCI dejal, da ga je v nogo zadela tudi posebna granata, ki jo policija uporablja za nadzor protestnikov. Pri tej vrsti granate se sprožijo močen zvok in svetloba ter gumijaste kroglice.

Policijo je obtožil, da se poslužujejo vseh nasilnih prijemov, ki jih zakonodaja dovoljuje.

Rodrigues, ki ima okoli 50.000 sledilcev na Facebooku, je sobotni protest prenašal v živo, ko je bil zadet. Očividci so pobrali projektile, s katerimi je bil zadet. Policija namerava incident preiskati.

Notranje ministrstvo je sicer ocenilo, da se je sobotnih protestov v Franciji skupno udeležilo okoli 69.000 ljudi, prejšnji teden jih je bilo 84.000.

Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo vse od novembra lani in so sedaj usmerjeni proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Protestniki prav tako zahtevajo odstop 41-letnega Macrona.

Macron se je na proteste odzval najprej decembra lani z več milijard težkimi socialnimi ukrepi. Pozval je tudi k javni razpravi, v okviru katere bodo lahko državljani vse do sredine marca v svojih občinah podali predloge za izboljšanje razmer. Francoski predsednik se redno udeležuje razprav z državljani po različnih delih Francije.