Električni mrk na indonezijskem otoku Java, Džakarta ohromljena

4. 8. 2019, 14:04 | Aktualno | Vir: STA

              Električni mrk na indonezijskem otoku Java, Džakarta ohromljena (foto: profimedia) profimedia

Več deset milijonov ljudi na indonezijskem otoku Java, kjer leži tudi prestolnica Džakarta, je danes ostalo brez elektrike. Do obsežnega električnega mrka je prišlo zaradi težav v dveh elektrarnah, je sporočil državni elektrooperater PLN.

Obsežen izpad elektrike se je začel okoli poldneva po lokalnem času (okoli 5. ure po srednjeevropskem). Elektrika se sicer občasno vrne, nato pa spet mrkne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Džakarti, kjer živi okoli 30 milijonov ljudi, so morali zaradi električnega mrka ustaviti tudi novi sistem hitrega javnega prevoza. Težave so tudi v prometu, saj so ugasnili mnogi semaforji. Prav tako poročajo o težavah pri zagotavljanju signala mobilne telefonije.

Kot so sporočili iz nacionalnega elektrooperaterja PLN, je do izpada dobave električne energije prišlo, ko je odpovedala turbina v večji elektrarni na zahodu Jave. Zatem je prišlo do težav še v eni elektrarni na otoku. "Prizadevamo si, da bi čim prej odpravili napako in normalizirali oskrbo z elektriko," so sporočili.