Ema začela tekoči pregled cepiva kitajskega Sinovaca

4. 5. 2021, 14:09 | Aktualno | Vir: STA

              Ema začela tekoči pregled cepiva kitajskega Sinovaca (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Evropska agencija za zdravila (Ema) je začela tekoči pregled cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac.

Pregled bo potekal, dokler ne bo na razpolago dovolj dokazov o učinkovitosti cepiva, da bo lahko proizvajalec zaprosil za dovoljenje za prodajo na evropskem trgu, so navedli v agenciji. Ema glede tega nato izda priporočilo, uradno odločitev pa sprejme Evropska komisija.

Ema je sporočila, da bo ocenila skladnost cepiva z običajnimi standardi EU glede učinkovitosti, varnosti in kakovosti. Kot so dodali, odločitev odbora agencije za varnost zdravil, da začne tekoči pregled, temelji na rezultatih laboratorijskih in kliničnih študij.

Te študije nakazujejo, da cepivo sproži razvoj protiteles proti virusu sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, in bi lahko pomagalo pri zaščiti pred boleznijo, so navedli v agenciji.

Cepivo kitajskega podjetja Sinovac vsebuje inaktiviran virus sars-cov-2, ki ne more povzročiti bolezni. V njem je tudi adjuvans oziroma snov, ki okrepi imunski odziv na cepivo. Ko je oseba cepljena s tem cepivom, njen imunski sistem inaktiviran virus zazna kot tujek in ustvari protitelesa proti njemu. Če bo kasneje cepljena oseba prišla v stik z novim koronavirusom, bo imunski sistem prepoznal virus in bo pripravljen na zaščito telesa pred njim.

V EU so doslej odobrili štiri cepiva proti covidu, in sicer podjetij Pfizer, Moderna, AstraZeneca in Johnson & Johnson. Poleg Sinovacovega so v tekočem pregledu še tri cepiva.