Evropska komisija poziva vse članice EU k vzpostavitvi učinkovitih koronskih aplikacij

Predlaga pa tudi skupno nabavo antigenskih testov

28. 10. 2020, 13:21 | Aktualno | Vir: STA

              Evropska komisija poziva vse članice EU k vzpostavitvi učinkovitih koronskih aplikacij (foto: Hina/STA) Hina/STA

Evropska komisija je ob vse slabši epidemiološki sliki Evrope danes predlagala dodatne ukrepe v boju proti covidu-19, ki vključujejo poziv vsem članicam EU, naj vzpostavijo učinkovite in združljive aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom ter okrepijo prizadevanja za spodbujanje njihove uporabe.

Komisija poziva k temu, da se v celoti izkoristi vzvod čezmejnega sledenja stikom in opozarjanja na stike z okuženimi, saj aplikacije pomagajo prekiniti verige prenosa.

Komisija priporoča tudi uporabo hitrejših antigenskih testov

Osrednji del današnjega svežnja so priporočila za zagotovitev učinkovitejšega in hitrejšega testiranja, ki je odločilno orodje v prizadevanjih za zajezitev novega koronavirusa. Poleg testov PCR tako komisija priporoča uporabo hitrejših antigenskih testov.

Opredelila je ključne elemente, ki naj jih članice upoštevajo pri pripravi nacionalnih, regionalnih in lokalnih strategij testiranja, na primer obseg, prednostne skupine in okoliščine, v katerih so antigenski testi primerni.

Za neposredno nabavo hitrih antigenskih testov in njihovo dostavo članicam komisija namenja 100 milijonov evrov v okviru instrumenta za nujno podporo. Vzporedno pa namerava sprožiti skupno javno naročilo.

Da je sedanje testiranje s testi PCR treba dopolniti z antigenskimi testi, ki so sicer manj zanesljivi, a učinkovitejši in hitrejši, saj pokažejo rezultat v 15 minutah, je v torek izpostavil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Ob tem je opozoril, da je treba preprečiti napake iz preteklosti glede mask ter se uskladiti glede odobritve teh testov in zagotoviti njihovo proizvodnjo na evropski ravni, tako da bodo na voljo in dostopni povsod ob enakem času.