Evropske države nadaljujejo z rahljanjem ukrepov

Covid-19

27. 4. 2020, 09:35 | Aktualno | Vir: STA

              Evropske države nadaljujejo z rahljanjem ukrepov (foto: Profimedia) Profimedia

Več evropskih držav bo začelo ali nadaljevalo z rahljanjem ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med temi je tudi Hrvaška, kjer bo znova odprtih večina trgovin. Na Češkem so medtem znova odprte meje za tiste državljane EU na službeni poti. Po vsej Nemčiji pa so od danes obvezne maske v javnem potniškem prometu.

Hrvaška

Hrvaška vlada je pretekli teden predstavila načrt sproščanja ukrepov, ki za danes predvideva odprtje številnih storitvenih dejavnosti, pri katerih ni potreben neposreden stik s potrošniki, kot je to v primeru čevljarjev, šivilj in turističnih agencij. Odprli bodo še knjigarne, knjižnice in muzeje. Znova bo uveden mestni in primestni javni promet ter hitre ladijske linije med kopnim in otoki.

Odprli bodo tudi vse trgovine, razen tistih v nakupovalnih središčih. Na stojnice na tržnicah se bodo lahko vrnili prodajalci medu in svežih jajc. Prav tako bodo odprli veletržnice, na katerih bo mogoče kupovati cvetje, sadje in zelenjavo med 5. in 8. uro.

Srbija

Pokrite tržnice pa bodo lahko znova odprte tudi v Srbiji, kjer se bodo odprli še frizerski in kozmetični saloni, fitnes centri in telovadnice. Znova bo začel delovati tudi medmestni promet.

Češka

Na Češkem so od danes znova odprte meje za tiste državljane EU, ki pridejo na službeno pot. V državi bodo lahko ostali največ 72 ur. Na Češko bodo lahko prišli tudi sezonski delavci, a bo zanje dva tedna po prihodu veljala omejitev gibanja.

Vsi, ki bodo želeli vstopiti v državo, bodo morali predložiti negativen rezultat testa za novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od štirih dni. Tam se bodo danes v okviru sproščanja pravil za zajezitev koronavirusa odprli tudi knjižnice in živalski vrtovi.

Švica

Rahljanje ukrepov bodo medtem v Švici začeli z odprtjem trgovin z gradbenim materialom, vrtnarij in frizerskih salonov. Omejitve ni več za zdravniške ordinacije, bolnišnice in medicinske masaže.

Nemčija

Prve ukrepe so opustili tudi že v Nemčiji, kjer pa je od danes po vsej državi obvezno nošenje zaščitne maske v javnem potniškem prometu. To je v vseh deželah z izjemo Berlina in Brandenburga obvezno tudi v trgovinah.