Facebooku je s pomočjo umetne inteligence uspelo zajeziti sovražni govor

Manj tudi ostalih neprimernih vsebin

20. 5. 2021, 08:15 | Aktualno | Vir: STA

              Facebooku je s pomočjo umetne inteligence uspelo zajeziti sovražni govor (foto: Shutterstock) Shutterstock

Ameriško spletno družbeno omrežje Facebook je v sredo poročalo, da mu je s pomočjo umetne inteligence uspelo zajeziti sovražni govor, neprimerne spolne vsebine, lažne račune in nasilne vsebine.

Facebook je v prvem četrtletju letošnjega leta odstranil 25,2 milijona primerov sovražnega govora, 8,8 milijona primerov nadlegovanj in nasilnih vsebin in 9,8 milijona primerov organiziranih sovražnih vsebin.

Podpredsednik za integriteto pri Facebooku Guy Rosen je dejal, da je bila prisotnost sovražnega govora v prvem četrtletju letošnjega leta med 0,05 do 0,06-odstotna, kar je pol manj kot sredi lanskega leta.

Nasilna in nazorna vsebina se je zmanjšala na manj kot 0,04 odstotka na Facebooku in na manj kot 0,02 odstotka na Instagramu. Zmanjšali so tudi prisotnost drugih neprimernih vsebin, kot je golota.

Rosen je dejal, da si prizadevajo uveljaviti politike, ki prepovedujejo škodljive dezinformacije glede koronavirusa. Od začetka pandemije so s platform Facebooka in Instagrama umaknili 18 milijonov kosov vsebin, ki kršijo to politiko.

Izboljšanje tehnologije je pomagalo k napredku pri identifikaciji besedil kakor tudi podob in videoposnetkov. Rosen je zagotovil, da lahko sedaj proaktivno odkrijejo 97 odstotkov sovražnega govora in ga tudi odstranijo.