Foto: Kurenti pred začetkom kurentovanja obiskali državni zbor

14. 2. 2020, 14:58 | Aktualno | Vir: STA
Foto: Kurenti pred začetkom kurentovanja obiskali državni zbor (foto: Kurentovanje Press) Kurentovanje Press

Dan pred začetkom 60. kurentovanja so kurente sprejeli v našem hramu demokracije.

Medtem ko Valentin v deželo prinaša ključe do src in korenin, so sonce v prestolnico dostavili kurenti. Častnemu pokrovitelju jubilejne izvedbe našega največjega zimskega etnografskega festivala, predsedniku DZ RS, mag. Dejanu Židanu, je sicer malce ponagajalo zdravje, tako da ga je kot gostitelj nadomeščal podpredsednik Jože Tanko, ni bil pa zato sprejem nič manj prisrčen, glasen in vesel.
 
Nekdanji župan Ribnice, ki je tudi znano karnevalsko mesto, se je kurentom zahvalil za obisk ter srečo in pozitivno energijo, ki so jo prinesli v parlament, jih priložnostno pogostil, delegaciji mestne občine Ptuj, v kateri so bili tudi županja Nuška Gajšek, predsednik organizacijskega odbora kurentovanja Branko Brumen ter 17. princ karnevala Darko Cafuta - baron Jakob Zekel Videmski z gardo, pa zaželel veliko uspeha pri izvedbi prireditve, ki povezuje Slovence, uspešno predstavlja našo tradicionalno kulturo v tujini in se že nekaj let odvija tudi pod patronatom UNESCA.
  
Z obiskom državnega zbora so kurenti simbolno povabili na 60. kurentovanje na Ptuju in spremljajoče prireditve, ki bodo potekale med 15. in 25. februarjem.

IZROČILO. DEDIŠČINA. TRADICIJA. 
60. kurentovanje bo potekalo od 15. do 25. februarja,
Ptuj pa je letos tudi uradna evropska karnevalska prestolnica.

Kurentovanje na Ptuju vsako leto pritegne okoli 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Že samo na Medcelinskem srečanju tradicionalnih pustnih likov in mask (15. 2.) bo nastopilo 2177 posameznikov oz. 43 skupin iz 10 držav, na Mednarodni pustni povorki (23. 2.) pa 2958 mask oz. 49 skupin iz 11. držav. Na obeh bo sodelovalo tudi skoraj 1000 kurentov, katerim bo posvečen tudi poseben Dan kurentovih in korantovih skupin (19. 2.).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri