Forum: Nepremičnine gor ali dol?

9. 6. 2008, 17:24 | Aktualno | Vir: Playboy

              Forum: Nepremičnine gor ali dol? (foto: Shutterstock) Shutterstock

Se vam zdi, da je stanovanje v Sloveniji ali vikend na Hrvaškem dobra naložba? Razmislite še enkrat in se v lov za kvadrati raje odpravite kam drugam! Seveda ob predpostavki, da ste za svoj stanovanj­ski problem doma že poskrbeli. Ali da bi z veseljem zamenjali državo stalnega bivališča.

1. Ameriške razprodaje

V prvem četrtletju tega leta so se cene nepremičnin v ZDA spustile za 7,7 % in za letos še ni pričakovati, da se bo trend obrnil ali umiril. Vedno več Evropejcev se zato prav zdaj odloča za nakup nepremičnin v ZDA, med najbolj priljubljenimi pa je zagotovo Florida. Že nekaj let je priljubljena predvsem med Nemci, ki so tam ustanovili nemško skupnost in imajo celo svoj Oktoberfest.

Slovencev za zdaj na Floridi ni ravno veliko, a naša sogovornica, podjetnica, ki ne želi biti imenovana (pravi, da je fovšija huda bolezen), napoveduje, da se bo število povečalo. »Posebej med tistimi, ki imajo poleg stabilnega bančnega računa strast do golfa,« pravi smeje. »Prva odločitev za nakup hiše na Floridi je padla po tem, ko smo v Salomonovem oglasniku videli, da slovenska agencija oglašuje hiše na Floridi.

Na žalost se naše sodelovanje ni odvijalo po pričakovanjih, zato smo se odločili, da se v nakup podamo kar sami. In smo hišo kupili v slabem mesecu,« pojasnjuje. Za dobrih 200 m2 veliko hišo z bazenom ob golf igrišču na Palm Beachu, nedaleč od obale, so pred letom dni odšteli 220 tisoč evrov. Dejansko se cene hiš v velikosti 200 m2 in več z bazenom na območju Palm Beacha gibljejo med 160 do 320 tisoč evri.

Nad Florido je navdušen tudi Tomaž Lovše, lastnik in direktor Diners Cluba Slovenije. O nakupu nepremičnine na Floridi še ne razmišlja, ve pa, kaj ponuja trg. »Najdražji je Miami Beach, torej čisto ob obali. Tam boste za 200 m2 veliko stanovanje v stolp­nici s svojo plažo, teniškim igriščem in pogledom na morje odšteli tudi do 1,3 milijona evrov.«

Za nepremičnino v ZDA poleg denarja potrebujete predvsem čas. Če ga nimate veliko ali pa vaš posel ne vključuje pogostih potovanj čez lužo, je nerealno pričakovati, da boste v svoji novi posesti lahko uživali več kot nekaj tednov na leto. A kot pravijo naši sogovorniki, je – če gledate na nakup nepremičnine v ZDA kot naložbo – zdaj pravi čas za nakup.

2. Raj tudi za Slovence

Med Evropejci je najbolj priljubljen severovzhod Brazilije, natančneje država Bahia, pa tudi Salvador. Zaradi velikega povpraševanja – predvsem Italijanov, Špancev, Portugalcev ter Skandinavcev in Britancev – namenjajo investitorji milijarde dolarjev za gradnjo novih stanovanjskih kompleksov. Razlog za evropski nepremičninski stampedo je spet preprosta matematika: počitniška hiša v Braziliji je namreč tri- in večkrat cenejša od počitniške hiše v Evropi. Dodatna privlačnost so še za približno polovico nižji stroški vzdrževanja in ugodno podnebje.

Če pustimo ob strani najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša, ki si je v Braziliji kupil svoj lastni kos plaže z vilo, je ta država karnevalov, minimalnih kopalk in večnega sonca magnet za vedno več Slovencev. V Braziliji jih je nepremičnine kupilo že okoli 200. In medtem ko si poslovneži nepremičnine kupujejo za uživanje v soncu, glasbi in lepih dekletih, se mlajši podajo v nakup predvsem s komercialnimi nameni. »Skupina slovenskih mladcev je pred časom kupila zemljo ob obali in začela graditi manjše počitniško naselje za navdušence nad kajtanjem. Kaj kmalu so na njihova vrata potrkali izterjevalci, ki so želeli svoj kos pogače.

Mladci so odstopili od svojega projekta, tisti, ki niso, pa so končali v bolnišnici,« pojas­njuje Boštjan Podvršič, ki je leta 2001 v Bahii za 20 tisoč evrov kupil majhno hišo, veliko 70 kvadratov, in ki se mu je nakup zagotovo splačal. Lani jo je namreč prodal za 34 tisoč evrov. Cene zemljišč se v Braziliji sicer gibljejo od 0,6 do 150 evrov na kvadrat, odvisno od lokacije. Ob tem velja opozoriti, da je Brazilija nedavno spremenila zakon, tako da zemljišča v obmorskem pasu uradno več niso naprodaj.

Še nekaj številk: počitniško hiško ob morju, veliko 70 kvadratov, si lahko privoščite za 17 tisoč evrov. Za vilo s tremi spalnicami boste odšteli nekaj manj kot 70 tisoč evrov. Cene v Riu de Janeiru so nekaj višje. Za 100 tisoč evrov lahko tam kupite luksuzen penthouse, velik 150 m2, z zasebnim bazenom na strehi. Seveda pa lahko za 200 m2 velik dupleks v centru mesta odštejete tudi od 300 tisoč evrov do milijona. Velemesto pač.

Brazilska 'sproščenost' se pozna tudi pri prodaji nepremičnin. Morebitni kupci morate biti previdni predvsem pri dokumentaciji. »Dogaja se, da je isto zemljišče prodano večkrat,« razlaga Podvršič. Zato je pri nakupu nujna pomoč pravnika, pa še v tem primeru se lahko zgodi, da boste prevarani. Dodatna težava so lokalni prebivalci. »Nujno je, da v času, ko niste v nepremičnini, nekoga najamete za varovanje, sicer se vam bo gotovo zgodilo, da bodo ob nasled­njem obisku od vaše nepremičnine ostali samo še okvirji oken,« pove Podvršič. Zaradi te težave vam agencije ponujajo varstvo vaše nepremičnine, ko ste odsotni.

»Stalo vas bo le 12 evrov na mesec,« pravi Olga Šerbinek, lastnica in direktorica nepremičninske agencije Libona, ki ima v svoji ponudbi tudi nepremičnine v Braziliji in Egiptu in ki zatrjuje, da ni pretiranega razloga za skrb ter da je nakup nepremičnine v Braziliji še vedno dobra naložba. Po njenih besedah se za nakup zadnje čase odloča kar precej Slovencev. »In glede na to, da si v Braziliji za 130 tisoč evrov kupite posado z nekaj apartmaji ob obali, to ni čudno.« Veliko, pravi, se jih odloča za nakup ob obali: »Za dva hektarja boste plačali tri tisoč evrov. In glede na to, da je delovna sila zelo poceni, si lahko še za nekaj dodatnih tisoč evrov zgradiš manjše turistično naselje z apartmaji.«

Da ne bi bilo neprijetnih presenečenj, Šerbinkova priporoča, da se ves postopek izvede po uradni poti: »Obnašajte se enako kot v Sloveniji. Preverite, ali ima nepremičnina urejeno zemljiško knjižno stanje. Nato jo preverite na sodišču, preverite vse pogodbe pri odvetniku in overite pri notarju. Preverite tudi prodajalca. Po pomoč se obrnite na veleposlaništvo, kjer poskrbijo za brezplačen prevod listin.« In stroški? Ponavadi znašajo okoli 4 % vrednosti, praviloma pa jih krije prodajalec.

3. Čisto nasprotje

Zaradi naraščajočih obrestnih mer in visoke inflacije cene nepremičnin padajo tudi v Južnoafriški republiki. Od lanskega do letošnjega marca so nepremičnine izgubile 2,5 % vrednosti in analitiki pričakujejo, da bodo cene še naprej padale. »Afrika je nasprotje vsemu, kar imamo v Evropi. Ko je pri nas poletje, je pri njih zima. Predvsem pa je ena energetsko najmanj onesnaženih celin,« svoj nakup vile v JAR, natančneje na Jeffreys Bayu, pojasnjuje Marko Korač, predsednik kluba Manager. Vilo v velikosti 375 m2, ki stoji na 1500 m2 zemlje, je leta 2003 kupil za 107 tisoč evrov. »Samo v prvem letu je cena poskočila za 40 %, danes pa jo lahko prodam za skoraj pol milijona evrov!«

Slovencev v JAR, v nasprotju s Srbi in Hrvati, ni veliko. »V zadnjem letu pa je opaziti, da se vedno več Slovencev odloča za nakup vil. Vem, da je nedavno eden od vodilnih v KD kupil afriško vilo,« pojasnjuje Korač, ki je približno štiri mesece na leto v Afriki. V vmesnem času vilo oddaja, in sicer za 1000 evrov na teden. »Prav zdaj imajo hišo v najemu evropski golfisti, ki so z njo zelo zadovoljni. JAR vam namreč poleg prečudovite narave ponuja tudi odlična igrišča za golf, ki se brez težav merijo z najboljšimi evropskimi.«

Država tujcem ne omejuje nakupa zemlje in nepremičnin. Velika večina se jih prodaja prek agencij, ki imajo ponudbo objavljeno na spletnih straneh. »Agencija pripravi vse dokumente in celoten postopek poteka prek odvetniške družbe,« razlaga Korač. In strošek? Približno 7 % vrednosti nepremičnine vas bodo stale storitve odvetnika in provizija nepremičninskemu agentu. Pa še majhen trik: če vas nepremičnina res zanima, svojega interesa ne pokažite preveč, saj bo njena cena hitro poskočila.

Najdražje so parcele in nepremičnine na obali. Za hišo v velikosti 300 m2 bruto in več boste morali odšteti približno 400 tisoč evrov. Če ste pripravljeni svoja pričakovanja malce omejiti in kupiti nepremičnino, ki je od obale oddaljena 100 metrov, se bo cena prepolovila. Za vilo s petimi spalnicami boste tako odšteli le 200 tisoč evrov. In Johannesburg? Manjša štirisobna vila v elitnem predelu mesta z vrtom vas bo stala 200 tisoč evrov.

Precej Slovencev se je zaradi nizkih cen odločilo na nakup nepremičnin tudi v Egiptu, natančneje v Hurgadi. Manjša stanovanja tam po besedah Šerbinkove dobite že za dobrih 20 tisoč evrov, načeloma pa stane kvadrat 500 evrov. A kar nekaj Slovencev se je pri teh nakupih tudi že opeklo. »Njihov sistem prodaje je bolj kavbojski. Agencije delujejo po načelu videno kupljeno in ni tako redko, da se vam zgodi, da kupite nekaj drugega kot to, kar vam je bilo prodajano!«

4. Zemlje ne, vilo pač

Podobno kot v Braziliji je tudi na Tajskem na voljo na kilometre rajskih plaž. Težava pa je, da tujci zemlje ne morejo kupiti. Zato pa lahko kupujejo nepremičnine! In za tujce – predvsem Evropejce – je najbolj privlačen turistično razviti Phuket. Ironično, ker je najbolj evropski. Da vam vseeno malo vzbudimo skomine: 1,28 hektarja plaže v Koh Lanti stane pol milijona evrov ali toliko kot družinska hiša v Ljubljani. Hišo, veliko 200 m2 in od plaže oddaljeno 5 km, dobite za manj kot 75 tisoč evrov. Če želite 200 kvadratov veliko vilo z zunanjim bazenom na plaži, bo treba globlje seči v žep in odšteti prek 200 tisoč evrov.

Čeprav tujcem zemlje ni dovoljeno kupovati, pa jo lahko najamejo, in sicer za največ 90 let. Strošek je minimalen, pogodba pa naj bi tudi imela klavzulo, da se v primeru spremembe zakona najem spremeni v lastnino.

5. Avstralske dražbe

Hipotekarna kriza ni obšla niti Avstralije. Severozahoda (Queenslanda) finančna kriza še ni dosegla, toda območje Victorie že čuti breme neznosne lahkosti bivanja preteklih let. Posebej v Sydneyju se že začenja razprodaja nepremičnin.

Kot pravi avstralski Slovenec Anthony Tomažin, lastnik zgornjih nadstropij ljubljanskega Nebotičnika ter še nekaj luksuznih nepremičnin v Sloveniji, so razmere v Sydneyju podobne kot v ZDA. Tako lahko v severozahodnem in zahodnem delu Sydneyja hišo, veliko 200 kvadratnih metrov in s 700 kvadrati vrta, kupite že za 200 tisoč evrov ali manj. »Avstralski nepremičninski trg je trenutno v eni največjih kriz, kar pomeni ogrom­no priložnosti za Evropejce.«

Avstralci tujcev ne omejujejo pri nakupu; pred nakupom se morate le registrirati pri avstralskem odvetniku, treba pa je pridobiti tudi dovoljenje za nakup, ki pa je le formalnost. Nakupi potekajo prek agencij, stroški so okoli 2 % vrednosti nepremičnine, pa še te pokrije prodajalec. Dokaj običajen način prodaje nepremičnin v Avstraliji so tudi dražbe in praviloma so tako cene nepremičnin za približno 10 % nižje kot pri nakupu prek agencije.

Nepremičninski trg je tako kot v ZDA zakonsko reguliran, tako da se vam (skoraj) ne more zgoditi, da bi vas ogoljufali. »Zagotovo je nakup nepremičnine v Avstraliji dobra naložba. Trg se bo kmalu pobral, v nasprotju z ZDA pa so avstralske finančne institucije in gospodarstvo na splošno stabilnejši. Zanemarljivi pa niso niti nižji življenjski stroški,« ocenjuje Tomažin.

Alenka Planinšek

foto: Shutterstock