Francija uvaja izredne razmere, od 21. do 6. ure prebivalci ne smejo več zapustiti domov

Ukrepi predvidoma štiri tedne

14. 10. 2020, 21:10 | Aktualno | Vir: STA

              Francija uvaja izredne razmere, od 21. do 6. ure prebivalci ne smejo več zapustiti domov (foto: Profimedia) Profimedia

Francoska vlada je danes sporočila, da ponovno uvaja izredne zdravstvene razmere zaradi pandemije covida-19. Ti ji omogočajo uvedbo strožjih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Francoski predsednik Emmanuel Macron je tako danes v televizijskem nagovoru že napovedal policijsko uro za Pariz in več drugih večjih francoskih mest.
 

Macron je danes sporočil, da bo od sobote za Pariz, Marseille in sedem drugih bolj ogroženih mest od 21. do 6. ure veljala policijska ura, ko prebivalci ne bodo smeli zapustiti svojih domov. Ukrep bo v veljavi predvidoma štiri tedne, nato pa bodo prosili parlament za podaljšanje do 1. decembra.

"Moramo ukrepati. Moramo pritisniti na zavoro glede širjenja virusa," je poudaril francoski predsednik. Prepričan je, da zadeve še niso ušle izpod nadzora, čeprav so razmere zaskrbljujoče, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia

Na vladi so že pred tem napovedali, da nameravajo sprejeti primerne ukrepe glede na grožnjo zdravju. Izredne razmere namreč omogočajo vladi, da sprejme strožje ukrepe za boj proti pandemiji covida-19.

V Franciji podobno kot drugod beležijo strm porast okužb z novim koronavirusom. Skoraj 13.000 so jih potrdili v torek, v nedeljo več kot 16.000, v soboto pa so v državi s 67 milijoni prebivalcev potrdili rekordnih skoraj 27.000 novih okužb z novim koronavirusom. V Franciji se je doslej skupno okužilo več kot 775.000 ljudi, 32.730 jih je zaradi covida-19 umrlo.