Gasilci so ponoči reševali potnike, ki so zaradi snega obtičali na prelazu Brenner

3. 2. 2019, 09:41 | Aktualno | Vir: STA

              Gasilci so ponoči reševali potnike, ki so zaradi snega obtičali na prelazu Brenner (foto: profimedia) profimedia

Na zasneženi avtocesti čez brennerski prelaz so morali gasilci ponoči reševati ujete potnike v avtomobilih in avtobusih. Na varno so jih odpeljali več kot 200, poročajo tuje tiskovne agencije. Ker so morali avtocesto zaradi močnega sneženja zapreti, se je na italijanski strani naredila 16-kilometrska kolona.

V koloni je bilo ujetih več tisoč ljudi, ki so morali noč preživeti v svojih avtomobilih, dokler niso avtoceste uspeli očistiti vsaj toliko, da so lahko sprostili promet proti Avstriji.

Največje težave so povzročala vozila brez ustrezne zimske opreme, zlasti tovornjaki, ki na pogonskih kolesih niso imeli verig in so obtičali na in ob cesti. Pri reševanju je sodelovalo več sto gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zvečer je sicer dodatne težave povzročil snežni plaz, ki je zasul del avtoceste na avstrijski strani. K sreči tedaj na cesti ni bilo vozil in ni bil nihče poškodovan. Plaz so nato uspešno očistili, še poroča APA.

Usodnejši je bil plaz v dolini Aoste, kjer je en človek umrl. Zasulo je še dva, ki pa so ju uspeli rešiti, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Plaz se je sprožil tudi na območju Trentina. Zajel je avtomobil z ruskimi turisti, ki pa so ju uspešno rešili.

Za danes je sicer na območju napovedano novo sneženje, kar cestarjem povzroča dodatne skrbi. Promet na brennerski avtocesti je zato močno omejen. Prav tako imajo težave na železniški progi čez ta prelaz, še poroča APA.

V osrednjem in južnem delu Italije pa je medtem težave povzročal močan dež. V deželi Emilija-Romanja so reke prestopale bregove in poplavljale. Pri Bologni je popustil nasip na reki Reno, ki se je potem razlila. Poplavilo je več hiš, evakuirati pa so morali okoli 300 ljudi, je poročala Ansa.

Pred poplavami svarijo tudi v pokrajinah Abruci in Kampanija. V Benetkah pa se je morje dvignilo za več kot meter.