"Ali v Beli hiši sploh še obstaja kdo, ki ni tam samo zato, da bi 'poljubljal njegovo debelo rit'?"

CNN po knjigi Woodwarda & Coste

15. 9. 2021, 11:25 | Aktualno

              "Ali v Beli hiši sploh še obstaja kdo, ki ni tam samo zato, da bi 'poljubljal njegovo debelo rit'?" (foto: profimedia) profimedia

Dva dni po napadu na ameriški Kapitol v začetku januarja je glavni vojaški svetovalec, general Mark Milley, v največji tajnosti in mimo vedenja takratnega predsednika izvedel zaščitni ukrep, s katerim bi preprečil Donaldu Trumpu samovoljen ukaz za napad z jedrskim orožjem, po zapisih v knjigi novinarja Boba Woodwarda in reporteja Washington Posta Roberta Costa piše CNN.

Woodward in Costa sta v knjigi zapisala, da je bil Milley močno pretresen zaradi napada. Prepričan v rapidno slabšanje mentalnega stanja Donalda Trumpa, ki je po volitvah neprestano vpil na uradnike, bezljal po hodnikih Bele hiše in neprestano ponavljal lasten konstrukt alternativne realnosti, ki jo je utemeljeval na teorijah zarote.

Še nikoli pred tem ni bil strah pred nevarnostjo impulzivne zlorabe jedrskega orožja bolj upravičen.

"Ni mogoče vedeti, kaj bi lahko bilo tisto, kar bi ga pognalo čez rob," naj bi Milley rekel sodelavcu.
 
V odgovor na nevarno stanje, je Milley sprožil posebno tajno akcijo. 8. januarja je sklical skriti sestanek v Pentagonu, na katerem so pretehtali vse možnosti potencialnih vojnih napovedi, vključno z uporabo jedrskega orožja. Sestanek se je končal z urgentno zavezo, naj nihče ne izvede predsednikovega ukaza, če o tem hkrati ni obveščen in v ukaz vključen tudi on.

"Ne glede na to, kaj vam je bilo naročeno, se držite procedure. Izvedite proces. In jaz sem del te procedure," naj bi Milley naročil vojaškim starešinam. Nato naj bi, sodeč po pisanju v knjige, še hodil naokoli po sobi in se z vsakim od tam prisotnim soočil na štiri oči. Vsak od njih mu je moral verbalno zagotoviti, da je povedano razumel.

"Ste razumeli?" naj bi jih vprašal Milley.

"Da, gospod," so mu eden za drugim odgovarjali.

Milley je njihov odgovor vzel kot zavezo, sta še zapisala avtorja.

Milleyev strah nikakor ni bil povsem brez podlage.

Do takrat je bil že večkrat priča Trumpovemu neuravnovešenemu vedenju. Zaskrbljenost pa je dosegla vrh, ko so se 6. januarja zgodili dogodki, ki so vodili v napad na Kapitol. Postalo je jasno, da je situacija resna in nadvse nevarna. Milley je takrat že bil na vezi s kitajskim generalom, ki je bil zaradi kaosa v ZDA v najvišji pripravljenosti, ko je prejel klic javne predstavnice Bele hiše Nancy Pelosi. Tej je moral znova in znova zagotavljati, da so nuklearna orožja na varnem.

"... kar želim povedati, je ... če ga niso mogli ustaviti pred napadom na Kapitol, potem res ne vem, kaj vsega je še zmožen storiti? Je v Beli hiši sploh še kdo, ki počne še kaj drugega, kot da 'poljublja njegovo debelo rit'?" naj bi rekla Pelosi in nadaljevala: "Saj veste, da je nor. Nor je že zelo dolgo."

Po navedbah Woodwarda in Coste naj bi ji Milley na te besede dejal le: "Gospa javna govornica, z vsem, kar ste povedala, se strinjam."

Knjiga 'Peril' je zbirka več kot 200 intervujev z ljudmi, ki so bili kakor koli vpleteni v dogajanje zadnjih dni Donalda Trumpa v ovalni pisarni.

Povzeto po CNN